Američke zračne snage nisu prijavile ubojicu iz Teksasa u registar osuđenih kriminalaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke zračne snage priznale su u ponedjeljak da nisu FBI-ju prijavile podatak da je Devin Patrick Kelley, koji je u napadu u Teksasu ubio 26 i ranio 20 osoba, već prije bio osuđen za nasilje u obitelji, što bi spriječilo mogućnost da legalno nabavi oružje.

"Prema prvim informacijama, osuda protiv Kelleya za obiteljsko nasilje nije unesena u registar", rekla je glasnogovornica američkoga zrakoplovstva Ann Stefanek, dodavši da je pokrenuta istraga kako bi se vidjelo ima li još presuda koje nisu upisane u bazu podataka..

Prema uredbi Pentagona, osoblje ministarstva mora FBI obavijestiti o svakoj presudi vojnoga suda kako bi bila unesena u registar.

Kelleya je vojni sud prije pet godina osudio zbog napada na ženu i posinka, no iz Američkih zračnih snaga priopćili su da to nije prijavljeno u Nacionalnu bazu podataka o počinjenim zločinima koju nadzire FBI. Kelley je bio osuđen na 12 mjeseci zatvora i oslobođen je 2014. godine te je nečasno otpušten iz vojske.

Prema američkom federalnom zakonu, temeljem te presude nije imao pravo kupiti ni posjedovati oružje, objasnila je glasnogovornica.

Američke zračne snage objavile su 2013. dokument u kojima su podrobno navedeni razlozi presude protiv Devina Patricka Kelleyja: proglašen je krivim jer je nekoliko puta između lipnja 2011. i travnja 2012. istukao ženu, udarao je nogom i pokušao je zadaviti. Osim toga, osuđen je i za to što je tukao posinka, "snagom koja je mogla uzrokovati smrt ili teške ozljede".

U oba slučaja priznao je krivnju, no nije priznao krivnju za optužbu da je dva puta, u siječnju i travnju 2012. prijetio ženi i posinku oružjem.

Devin Patrick Kelley se ubio nakon pokušaja bijega s mjesta pokolja. Bio je odjeven u crno i nosio je zaštitni prsluk i poluautomatsku pušku kad je ušao u Prvu baptističku crkvu u Sutherland Springsu, mjestu od 400 stanovnika. U tom je napadu ubio 26 osoba, među kojima i 18-mjesečnu bebu, a ranio njih 20, među kojima je i dječak od pet godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter