Američke vojne akcije u Somaliji i Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Specijalne američke snage izvršile su dva napada, jedan u Somaliji, drugi u Libiji, usmjerena na dvojicu islamističkih vođa osumnjičenih za terorizam, od kojih je barem jedan zarobljen, rekli su dužnosnici u Washingtonu.

Glasnogovornik Pentagona George Little potvrdio je u Washingtonu da su specijalne američke snage zarobile u Libiji Abua Anasa al-Libija, jednog od navodnih čelnika Al-Kaide, kojega SAD traži zbog uloge u napadima iz 1998. na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji. U rukama je američke vojske na "sigurnom mjestu, izvan Libije", istaknuo je glasnogovornik.

Nešto ranije taj je glasnogovornik potvrdio drugi napad, ovaj put u Somaliji, usmjeren na drugog islamista koji pripada somalijskoj skupini Al-Šabab. "Mogu potvrditi da su jučer, 4. listopada, američki vojnici bili angažirani u operaciji protiv terorizma spram poznatog terorista Al-Šababa", kazao je u subotu navečer taj glasnogovornik Pentagona. Nije, međutim, mogao potvrditi je li dužnosnik Al-Šababa, čiji identitet nije otkriven, ubijen, zarobljen ili je izbjegao taj napad specijalnih snaga.

U Libiji, američke snage - Navy Seals, elitne postrojbe marinaca, po The New York Timesu, - imale su više sreće okončavši potjeru koja je trajala više od petnaest godina. Abu Anas al-Libi, pravog imena Nazih Abdul Hamed al-Raghie (49), bio je član Libijske islamske borbene skupine prije nego se pridružio mreži Al Kaide. Jedna je od najtraženijih osoba u FBI-ju koji je ponudio pet milijuna dolara za njegovo hvatanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter