Američke nuklearke nisu dobro zaštićene od napada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke nuklearne elektrane nisu odgovarajuće zaštićene od prijetnji, uključujući krađu nuklearnog materijala ili moguće napade s ciljem izazivanja taljenja nuklearnog reaktora, navodi se u izvješću Teksaškog sveučilišta iz Austina objavljenom u petak.

Nijedan od 104 američka komercijalna i tri istraživačka reaktora nije zaštićen protiv napada koji bi uključivao više skupina terorista, poput napada 11. rujna u New Yorku i Washingtonu koji je izvelo 19 otmičara zrakoplova, navodi se u izvješću Projekta za sprečavanje širenja nuklearnog oružja Teksaškog sveučilišta.

Savezno Nuklearno regulatorno povjerenstvo (NRC) zahtijeva od nuklearnih postrojenja da se zaštite samo od napada koji bi provelo do pet ili šest osoba, stoji u izvješću. NRC isto tako ne traži posebne sigurnosne mjere protiv napada raketnim projektilima.

U tri istraživačka nuklearna reaktora, od kojih je jedan smješten u Gaithersburgu na udaljenosti od 39 km od Bijele kuće, nalazi se obogaćeni uranij koji bi se, ako bi bio ukraden, mogao iskoristiti za izradu nuklearne bombe, dodaje se u izvješću. Tvrtke koje upravljaju nuklearnim elektranama navode da su učinile sve kako bi povećale sigurnost u postrojenjima ali da je obrana od mogućih napada prije svega odgovornost američke vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter