Američke atomske bombe još uvijek u Nizozemskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i dvije američke atomske bombe još uvijek se nalaze u jednoj zrakoplovnoj bazi na jugoistoku Nizozemske gdje su smještene na vrhuncu Hladnoga rata, rekao je bivši nizozemski premijer Ruud Lubbers.

U razgovoru za National Geographic u reportaži o nizozemskom ratnom zrakoplovstvu, Ruud Lubbers, predsjednik nizozemske vlade od 1982. do 1994., kazao je da je 1963., kada je radio u zračnoj bazi Volkel, u blizini Eindhovena, morao pomagati pri smještanju tog taktičkog nuklearnog oružja.

U televizijskoj emisiji "Let vremena", Lubbers je kazao da je morao zakamuflirati te bombe da izgledaju kao "normalna oprema" kako ne bi pobudile ni najmanje sumnje o čemu je zapravo riječ.

"Ako sada odete u Volkel, još uvijek imamo 'opremu' nuklearne funkcije", rekao je, dodajući kako smatra da je to "posve besmisleno".

Nizozemski mediji ističu da je Lubbers, političar desnog centra, najviši bivši nizozemski dužnosnik koji je službeno priznao postojanje tog nuklearnog arsenala na teritoriju Nizozemske, premda je to već jako dugo javna tajna.

Ekonomski dnevnik NRC objavio je da su te atomske bombe, B61 od pedeset kilotona, do četiri puta jače od bombi bačenih na Hiroshimu i Nagasaki, raspoređene u više vojnih baza u Europi 60-ih godina radi odvraćanja mogućih napada Sovjetskog Saveza.

U Nizozemskoj su početkom 1980-ih održani masovni prosvjedi protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u toj zemlji.

Upitan o postojanju tog oružja u Nizozemskoj, ministar vanjskih poslova Frans Timmermans rekao je novinarima u ponedjeljak da "nizozemska vlada ne daje nikakve informacije o tim pitanjima." (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter