Americka vlada kriva za 11. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad je pred Generalnom skupštinom UN-a izjavio da mnogi vjeruju da americka vlada stoji iza napada od 11. rujna na što je americka delegacija napustila dvoranu. Prikljucile su joj se i delegacije svih 27 clanica EU-a, hrvatska delegacija i nekoliko drugih diplomata.

- Samo vecina americkih državnih dužnosnika vjeruje da su Al-Kaidini teroristi izveli samoubilacke napade na New York i Pentagon, dok vecina americkog naroda kao i vecina drugih naroda diljem svijeta vjeruje da iza svega stoji americka vlada koja je organizirala napad da bi zaustavila pad americke ekonomije i stegla Bliski istok s ciljem spašavanja cionistickog režima - izgovorio je Ahmadinedžad.

Nije se zaustavio na tome vec je pozvao UN da sastavi nezavisnu komisiju koja bi utvrdila cinjenice o dogadaju iz 11. rujna 2001. godine. Sam je osmislio i trecu teoriju prema kojoj napad jesu izveli teroristi, ali ih je financirala americka vlada.

Treba podsjetiti da je samo nekoliko sati prije americki predsjednik Obama ponudio Iranu uspostavljanje diplomatskih veza i dijalog.

Slicno kao i prošlih godina Ahmadinedžad je govornicu UN-a iskoristio i za napad na Izrael. Optužio ga je da koristi podršku nekih zapadnih zemalja i stalno prijeti zemljama u regiji... «sve vrijednosti, cak i sloboda izražavanja u Europi i SAD su žrtvovani na oltar cionizma», kazao je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik je vec prije izražavao sumnje o holokaustu Židova tijekom II. svjetskog rata te kontinuirano nijekao pravo Izraelu na postojanje. Ahmadinedžad je govornicu ovaj put iskoristio i za šire tumacenje uzroka kolonijalizma opisavši ga kao izdaju monoteizma, a dio govora je posvetio i «covjeku izgnanom iz Raja» odnosno njegovom gubitku stvarnog sebe.


Podijeli: Facebook Twiter