Američka tvrtka će vaditi rudu na asteroidima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka tvrtka Deep Space Industries (DSI) otkrila je ovoga tjedna ambiciozne planove za vađenje rude na asteroidima, piše britanski Guardian.

Tvrtka je objavila da planira 2015. godine lansirati nekoliko malih satelita nazvanih Fireflies u misije istraživanja asteroida u potrazi za rudama, a godinu dana kasnije lansirala bi letjelice Dragonflies koje bi tri do pet godina prikupljale materijal s asteroida.    

Tvrtka je priopćila da namjerava početi s komercijalnim operacijama do 2020. godine. Oni očekuju da će prvi klijenti biti "znanstvenici i privatni kolekcionari" iako nije jasno kako tvrtka planira vratiti uzorke s asteroida na Zemlju.

Još jedna američka tvtka, Planetary Resources, objavila je u travnju 2023. planove o vađenju minerala iz asteroida. Ovog je tjedna pokazala modele teleskopa kojima namjerava promatrati asteroide i na taj način utvrditi koji su pogodni za eksploataciju. 

Osim tehničkih problema pri eventualnoj eksploataciji ruda sa asteroida postoje i oni pravne prirode jer nije jasno na koji način bi tvrtke mogle polagati pravo na "rudarenje" svemirskih tijela. Naime prema Ugovoru o vanjskom svemiru iz 1967. kaže se da se "na vanjski svemir ne može polagati pravo suvereniteta ni boravkom ni bilo kakvim drugim načinom". 

Stručnjaci sumnjaju u isplativost cijelog pothvata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter