"Američka patrola u Mornaričkom parku" premijerno 6. listopada

Damir Avdić (arhiva)
Damir Avdić (arhiva)

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena nova kazališna sezona 2017./2018. Ravnateljica Gordana Jeromela Kaić najavila je premijerne naslove, reprize i gostovanja te podsjetila na pretplatu koja traje do 30. rujna a koja uključuje 14 predstava i jedan koncert - Tamara Obrovac & Transhistria Ensemble nastupit će za Valentinovo.

Urbani identitet Pule 1960-ih

Prva premijera na programu je 6. listopada a radi se o tekstu Dragutina Lučića "Američka patrola u Mornaričkom parku" u režiji Jasminka Balenovića. Najavljene su i premijere Shakespeareova "Sna Ivanjske noći" u režiji Luke Mihovilovića, te "Sluškinja"  avangardnog francuskog autora Jeana Geneta u režiji Damira Zlatara Freyja. U programu pretplate je i dvoranska premijera koprodukcijske predstave "Barufe" koja je premijerno izvedena u lipnju na Kaštelu, a za tjedan dana bit će izvedena u Novoj Gorici te idući mjesec u Kopru, a u studenom stiže u INK.

Uz to, INK je partner u još dva projekta. U programu pretplate je plesna predstava u režiji Matije Ferlina "Staging a play: Tartuffe", nastala u suradnji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom i Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat, a INK će biti  domaćin pulskoj premijeri. Predstava "Doručak šampiona" Bitef teatra Beograd i Kazališta Ulysses bit će također izvedena u Puli, a INK je koproducent u ovom i prethodnom projektu.

Od gostovanja tu su opet predstave hrvatskih narodnih kazališta iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Zadra zatim kazališta Gavella, satiričkog kazališta Kerempuh, a u Pulu dolaze i predstave Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, te zagrebački Planet Art.

Najavljujući predstavu "Američka patrola u Mornaričkom parku" redatelj Jasminko Balenović kazao je da se bavi urbanim identitetom Pule 1960-ih. Kroz probe amaterskog ženskog sastava koji se priprema za dolazak važnog gosta sa zapada oslikava se život tadašnje Pule. Kako kaže Balenović, predstava je to koja ima svojevrsni retro pristup, a po žanru spada u crnu komediju s pjevanjem.

Luka Mihovilović je rekao da "San Ivanjske noći" kao klasično Shakespearovo djelo i danas funkcionira sa svim svojim tradicionalnim elementima u odnosu na vrijeme prije 500 godina kada je napisano.

- Bavit ćemo se licemjerstvom života, na jedan jako duhovit način objasnio je Mihovilović koji kaže da će predstava sigurno biti vrlo atraktivna i uzbudljiva. U međuvremenu će njegova predstava "Razredni neprijatelj" sutra gostovati na Juventafestu u Sarajevu.

Bogat program za djecu i mlade

Gordana Jeromela-Kaić je napomenula da moraju uložiti dosta napora da bi srednjoškolsku publiku privukli u kazalište pa će Mihovilović za kraj listopada prirediti monodramu "Neprilagođen", na temu predrasuda. U programu za djecu i mlade INK će reprizirati "Štuorice od polnoći", "Barufe", "San Ivanjske noći", "Malog princa", "Razrednog neprijatelja" i "Mistero buffo", a ove godine su se odlučili za dva gostovanja pa u ožujku stiže kazalište Mala scena s predstavom "Pazi, mazi, voli" i "Pola-pola" koje su producirali Pinklec, Teatar Poco loco i Teatar Exit.

Do petka traju upisi u Dramski studio, a kako kaže dramska pedagoginja Marijana Peršić želja je zainteresirati djecu kroz kazalište za propitivanje nekih društvenih konteksta i međuljudskih odnosa ali i želje da nastave svoju edukaciju kroz glumu, režiju i sl. Nastavljaju i s Kazališnim satom kroz koji će se djeca organizirano moći upoznati sa zgradom kazališta, načinom na koji ona funkcionira, saznati tko su ljudi koji rade u njoj te kako nastaju predstave.

Aleksandar Bančić najavio je radionicu dramaturgije forum-kazališta koju će od 21. do 23. rujna voditi Julián Boal, sin Augusta Boala koji je osnivač forum-kazališta odnosno Kazališta potlačenih. Prijave traju do početka radionice, odaziv je dobar, a mjesta još ima.

Na novim predstavama radi i plesna pedagoginja Andrea Gotovina a to su "Eni" te "U kutiji" i "Na livadi" te opet "13" koja je inspirirana filmom "Oceanovih 11".

"Eni" će na pozornicu INK-a stići u prosincu a radi se o predstavi namijenjenoj uzrastu od tri godine za koju Gotovina potpisuje adaptaciju, režiju i koreografiju, a uloge tumače Luka Mihovilović, Lara Živolić i članovi Dramskog studija INK-a. "U kutiji" i "Na livadi" su predstave namijenjene najmanjima, uzrastu od 6 do 36 mjeseci, što je novitet u Puli, a Gotovini je to odlično jer djeci može pristupati neverbalno. To su predstave emocionalno podražajnog karaktera, a svi segmenti od plesača do, zvučnih i pokretnih slika, atmosferskog okruženja i svjetla doprinijet će snažnom dječjem doživljaju koji će potaknuti emociju i reakciju.

- Najvažnije je da se djeca osjećaju dobro, kaže Gotovina.

Obljetnica odlaska angloameričkih snaga iz Pule

Ravnateljica kazališta je spomenula još dva događaja koji će idućih tjedan dana zbiti pod krovom ove kazališne kuće. U petak u 11 sati održat će se svečanost obilježavanja 70. obljetnice odlaska angloameričkih snaga iz Pule i tim povodom u 20 sati bit će održana monodrama Radoslava Milenkovića "Naši dani". U utorak u 20.30 na programu je tematski stand up show Studija smijeha iz Zagreba pod nazivom "Sextra large". (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter