Američka NSA uzimala UN-ove šifrirane podatke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka agencija za sigurnost NSA neovlašteno je ušla u interni sustav videokonferencije Ujedinjenih naroda, piše u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel, pozivajući se na tajne dokumente agencije. To nadziranje komunikacija rezultiralo je "neobičnim porastom količine podataka poteklih iz telekonferencija i omogućilo je dešifriranje tih podataka", piše u dokumentu NSA-e, kako prenosi tjednik.

Agencija koja je već mjesecima u središtu pozornosti pošto je Edward Snowden javnosti predočio dokumente koji govore o razmjerima američkog sustava praćenja komunikacija, upala je u UN-ov sustav u ljeto 2012., navodi Spiegel. U tri tjedna broj komunikacija koje su njezine službe dešifrirale popeo se s 12 na 458.

Tjednik se poziva i na interno izvješće po kojemu je NSA zatekla kinesku tajnu službu dok je špijunirala komunikacije UN-a 2011. Spiegel također piše da je NSA nadzirao predstavništvo Europske uniju pošto se ono preselilo u novi prostor u New Yorku u rujnu 2012. i posjedovao je nacrte njegovih ureda.

U napisima koje su već objavljivali njemački tjednik i britanski dnevnik The Guardian oslanjajući se na Snowdenove dokumente, potanko je opisano kako je NSA nadzirala urede EU-a u Bruxellesu, diplomatski ured EU-a u Washingtonu i izaslanstvo EU-a u UN-u u New Yorku.

Nakon Snowdenovih otkrića Obamina administracija već tjednima pokušava opravdati programe kojima je NSA nadzirala komunikacije. Informacije o programu pod nazivom PRISM koji omogućuje nadziranje elektroničke pošte, telefonskih razgovora i internetskog pretraživanja, potaknule su veliku zabrinutost u Europi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter