Amenovano uređenje jaslica u Raši

Raški vrtićarci dobit će mlađe društvo 
Raški vrtićarci dobit će mlađe društvo 

- Spremni smo za izgradnju jaslica!, slavodobitno je načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein podvukla crtu pod rebalans proračuna usvojen na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća. Izmjenom budžeta osigurana su, naime, sredstva za preuređenje neiskorištene sobe u raškom vrtiću "Pjerina Verbanac", prostrane oko 70 četvornih metara, u jasličko odjeljenje.

Procijenjeno je da će građevinski radovi i oprema koštati 97 tisuća kuna. Prikupljaju se ponude izvođača, pa načelnica najavljuje da bi jaslička skupina za polaznike od jedne do tri godine, njih 16 ili 18, mogla biti oformljena početkom siječnja, čime će biti riješen jedan od kroničnih problema.

Na listi čekanja nalazi se 14 kandidata iz općine. Raški bebači zadnjih godina ne mogu ni primirisati jaslice jer su one u Labinu pretijesne i za gradsku djecu kojima, k tome, pravilnik jamči prednost pri upisu.   

- Slušajući potrebe građana, odlučili smo adaptirati dio vrtića. Veći izazov bit će odvajanje oko 250 tisuća kuna iduće godine za zapošljavanje teta i pomoćnog osoblja za tu odgojnu skupinu, istaknula je Paliska Bolterstein.

Najveću promjenu u proračunu pretrpio je program gradnje - s prvotno namijenjenih 2,5 milijuna kuna skresan je na 1,4 milijuna. Tome je, prema objašnjenju načelnice, kumovala činjenica da Hrvatske vode neće sufinancirati izgradnju vodospremnika u Crnima i Ravnima, i to zbog smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatskoj. Poslove u vodoopskrbi prvotno je bilo zamišljeno financirati po modelu 90 posto javna ustanova - 10 posto Općina.

Izvjesno je, čulo se na sjednici, da će sredstva Hrvatskih voda izostati i u projektima javne odvodnje. No, Općina je ipak financirala geodetsku snimku i idejni projekt kanalizacije te pročistača otpadnih voda za naselje Raša, koje je izradila riječka tvrtka Teh Projekt Hidro. Vodovod Labin, nositelj posla, zatražio je, pak, lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter