Ambrozija u centru Buzeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruševne zgrade Autotransa u Buzetu zarasle su u ambroziju, a alergeni korov u centru grada, koji je doduše vec uglavnom ocvao, iz zapuštenog se poslovnog prostora proširio i na okolne javne površine, uz sam rub gradske prometnice.

"U više navrata tražili smo od Autotransa da uredi prostor bivših garaža koje vec godinama nisu u funkciji. Najnoviji slucaj pravi je primjer do cega dolazi kada se ne intervenira na vrijeme. Da se okoliš uredio kada se tražilo, toga problema ne bi bilo", komentirao je vijecnik Nezavisne liste ?ino Piuti, koji je nakon intervencije prolaznika o najnovijem slucaju obavijestio gradsku upravu.

Piuti se konzultirao i s djelatnicima Hrvatskih šuma koji su potvrdili da je rijec o ambroziji te ocistili opasan korov uz javnu površinu, dok se unutar poslovnog prostora ceka na intervenciju vlasnika.

Ambrozija je u ravnicarskim krajevima Hrvatske vec toliko raširena da resorno ministarstvo nalaže posebne mjere njenog suzbijanja. Vlasnici i korisnici zemljišta dužni su je uklanjati, što nadziru fitosanitarna, šumarska i poljoprivredna inspekcija.

Rijecka prijevoznicka tvrtka zbog ambrozije se tako ponovno našla na udaru javnosti. Ruševne zgrade Autotransa pravo su ruglo u središtu Buzeta, a olabavljene salonitne ploce s krovišta opasnost su za prolaznike pa je Gradsko vijece Autotransu naložilo da u roku od 60 dana uredi okoliš oko zgrade nekadašnje buzetske poslovnice te propisno zbrine otpad vidljiv s javne površine. Dogradonacelnik Siniša Žulic kaže da se taj rok primice kraju.

"Prema našim informacijama, u Autotransu se ovih dana spremaju urediti okoliš zgrada, no u slucaju da se ipak ogluše na zakljucak buzetskog vijeca, komunalni redar pokrenut ce upravni postupak, primijeniti sve mjere u svojoj ovlasti te pisano obavijestiti inspekcijske službe", kaže Žulic.

Vijecnici su Autotransu naložili da ruševnu zgradu bivše poslovnice dovede u stanje u kojem nece predstavljati opasnost za prolaznike. Obveza mu je ukloniti salonitne ploce s krova kao opasan otpad koji se mora propisno zbrinuti. (G. CALIC ŠVERKO)

Autotrans (konacno) krece u akciju

"Autotrans je prema zakljucku Gradskog vijeca vec poduzeo odredene aktivnosti", odgovorio je izvršni direktor za poslovanje nekretninama Branimir Tomljanovic na naše pitanje hoce li poštovati zadani rok.

"U dogovoru smo s izvodacem radova koji ce urediti živicu, riješiti korov, a time i ambroziju unutar poslovnog prostora te sanirati krov tako da se u slucaju nevremena ne bi raznosile salonitne ploce. Dobili smo troškovnik, ovoga tjedna potpisujemo ugovor, a tada ce poceti i radovi", izjavio je Tomljanovic.


Podijeli: Facebook Twiter