Ambrozija se širi Poreštinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i svakog ljeta, Vlatka Horvat iz poreckog Fonda Zdravi grad obišla je sve stare lokacije zahvacene ambrozijom na Poreštini, ali i pronašla nove.

Unatoc brojnim upozorenjima vlasnicima i korisnicima površina, ova se biljka žutih cvjetova, što svojim peludom mnogima zadaje ozbiljne zdravstvene tegobe zbog alergijskih reakcija, još uvijek - negdje više, negdje manje - nalazi na podrucju Svetog Lovreca, Žbandaja i Jehnici. Ima je na poreckom deponiju Žatika, u Radovanima, Funtani, na vrsarskom aerodromu, Stanciji Padovan i u Kampaladanji.

- Nažalost, pronašli smo i nove lokacije s ambrozijom. To su trasa plinovoda od deponija Žatika do Mugebe, kao i pješacka staza od Funtane prema Fuškulinu, srecom, na nekim lokacijama u Svetom Lovrecu, Žbandaju i Radovanima iskorijenjena je, veli Horvat.

Volonteri poreckog Zdravog grada, zahvaljujuci dojavama gradana o pojavi ambrozije, stalno obilaze Poreštinu, ali ona se može, i to prilicno lako, naci i u dolini rijeka Mirna i Raša, kao i u Picnu, Limskom kanalu...

- Suradujemo s vlasnicima parcela u naporima da suzbijemo širenje ambrozije, ali na odredenim mjestima biljka se i dalje pojavljuje jer je izuzetno otporna. Uglavnom se javlja pojedinacno, izuzetak je velika površina na Stanciji Padovan, veli Horvat.

- Idealno stanište za ambroziju su zapuštene parcele i novootvorene ceste zbog nasipavanja kamenjem s kojim stiže i sjeme biljke, upravo to se dogodilo s trasom plinovoda, upozorava Horvat i zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji svim gradanima koji su dojavili lokacije ambrozije uz molbu da to cine i dalje.


Podijeli: Facebook Twiter