Ambrozija pokriva Poreštinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po dojavama gradana te stalnim aktivnostima volontera poreckog Zdravog grada koji djeluju u sklopu projekta pracenja i uklanjanja ambrozije, iz godine u godinu povecava se broj površina pod ovom alergenom biljkom. Inženjerka poljoprivrede Vlatka Horvat, volonterka i voditeljica evidencije rasprostranjenosti ambrozije pri Zdravom gradu, veli da su "stare" lokacije pod ambrozijom na Poreštini ponovno obrasle. Radi se o više površina razlicite koncentracije nasada - na širem podrucju Funtane, kod vrsarskog aerodroma, na stanciji Padovan, kod Sv. Lovreca, uz put za Kampaladanju, uz autobusnu stanicu pokraj Baderne, kod tvrtke Hann-invest u Žbandaju, u jednom vinogradu u Jehnicima, Radovanima…

- Nove lokacije otkrivene su ove godine u selu Žužici kraj Baderne, a dvadesetak biljaka niknulo je na podrucju od kružnog toka Žatika prema deponiju u Porecu, kao i na samom novom rotoru. Dojavljeno nam je da je jedan grm ambrozije izrastao i u stambenom naselju Mate Balote. Buduci da se ta površina redovito kosi, ne ocekujemo daljnje širenje, za razliku od ruba sportskog igrališta u Žbandaju, gdje je ambrozija formirala pravu malu živu ogradu, veli Horvat.

Opcine i gradovi trebali bi donijeti odluke o postupanju u slucaju pojave ambrozije na svom podrucju, za što bi bili nadležni komunalni redari. Buduci da na Poreštini uistinu ima sve više nasada ambrozije, za ocekivati je da ce Grad usvojiti takvu odluku. Dotad preporucujemo gradanima da se i ubuduce javljaju volonterima i dojavljuju lokacije ambrozije na službeni telefon 091/904-66-33. Buduci da je porecki projekt dobro prihvacen, a u ostalim istarskim opcinama i gradovima nema slicnih kontinuiranih aktivnosti ni postoji županijski program zaštite od ambrozije, bilo bi dobro projekt proširiti na cijelu županiju.


Podijeli: Facebook Twiter