Ambiciozan proračun: Pula postaje veliko gradilište

Vijećnici su usvojili proračun, ali uz suzdržanu oporbu (Neven LAZAREVIĆ)
Vijećnici su usvojili proračun, ali uz suzdržanu oporbu (Neven LAZAREVIĆ)

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je, uz suzdržanu oporbu, gradski proračun za 2017. godinu u iznosu od 420,5 milijuna kuna, odnosno 76,6 milijuna kuna veći od rebalansa proračuna za 2016. godinu. Proračun je nalik prvobitno zamišljenom ovogodišnjem iz kojeg je ispalo nekoliko vrlo važnih projekata, koji su sada prebačeni u 2017. Usporedo s proračunom usvajali su se i programi izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te oni društvenih djelatnosti i kulture. Izglasan je i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s planiranih 411,8 milijuna kuna smanjen na 343,7 milijuna kuna, odnosno za čak 16,52 posto.

Rotor i kod spomenika na Vidikovcu

Gledajući po gradskim odjelima, polovica proračuna, 212,7 milijuna kuna ide Upravnom odjelu za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu, dok 119,8 milijuna kuna otpada na Upravni odjel za društvene djelatnosti (socijalna skrb, predškolski i školski odgoj, sport, …). Uredu Grada ide 11,7 milijuna kuna, financijama i općoj upravi 45,6 milijuna kuna, a kulturi 28,3 milijuna kuna. Služba za zastupanje dobit će 1,8 milijuna kuna, a Služba unutarnje revizije 309 tisuća kuna.

Razlog ovakve raspodjele su upravo projekti prebačeni iz ove u  2017. godinu, poput nastavka širenja obilaznice, uređenja okoliša Arene, izgradnje rotora na vrhu Radićeve (doduše svega 1,5 milijuna kuna) i omanjeg rotora kod spomenika na Vidikovcu, platoa tržnice na Verudi, prometnice prema Kaštijunu, nastavka uređenja Hidrobaze te dva multifunkcionalna igrališta na Vidikovcu i Pragrandeu, ali i kapitalnog projekta izgradnje gradskog bazena te širenja gradskog (13 milijuna kuna) i štinjanskog groblja (3 milijuna kuna).

I dok je oporbene vijećnike najviše zanimalo uređenje Trga kralja Tomislava, izgradnja rotora na vrhu Radićeve i razlog poskupljenja izgradnje bazena, u ime Kluba SDP-HSU vijećnik Ivan Lasić naveo je da je proračun ponovno ambiciozan te da ispada da je Pula grad gradnje i uređenja. Naveo je da su predlagali pojedine projekte, poput izgradnje vrtića na Sisplacu, nabavke besplatnih udžbenika i prenamjene Mornaričke bolnice u prostore Doma za starije i nemoćne, i svi su odbijeni, te će zato biti suzdržani.

Pročelnica društvenih djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović pojasnila je da potreba za novim vrtićem, čija bi izgradnja koštala 15-20 milijuna kuna u Puli ne postoji jer su sva pulska djeca upisana u postojeće vrtiće, a iz resornog ministarstva nije moguće dobiti bespovratna sredstva jer Pula već ima dovoljno predškolskih objekata. U raspravu se uključio i gradonačelnik Boris Miletić te naveo da je pulski predškolski sustav primjer cijeloj državi, ponajviše zahvaljujući mreži privatnih vrtića bez kojih ne bi bilo moguće upisati svu pulsku djecu u vrtiće po istoj cijeni. Izgradnjom dodatnih kapaciteta, rekao je Miletić, privatni vrtići ostali bi bez djece, što partnerima ne žele učiniti. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter