Ambasadori oduševljeni istarskim jelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Americki ambasador rekao je da u životu nije jeo bolje lignje, a bile su to domace vrhunske lignje punjene domacim kvalitetnim škampima ne iz koce, nego iz vrše, što je na roštilju sve zajedno pekla gospoda Mirjana Vodopija. Jedan Englez rekao nam je da nikada nije jeo bolji carpaccio od hobotnice.



Žena iz neke africke države za koju nisam nikad cuo rekla je da su joj se jako dopale rakovice i pljukanci, a nije mogla vjerovati da se tako nešto može jesti u Hrvatskoj. Ljudi su za vecerom pricali samo o našim jelima. To je cudo! Bilo je tu sedamdesetak jela, pravi gastronomski doživljaj", oduševljeno nam prica ?orde Stošic koji je organizirao rucak kojim su se prve subote u lipnju na Brijunima pocastili hrvatski predsjednik i veleposlanici iz 120 zemalja sa suprugama.



Bilo je svega, od kozlica, janjcica, brancina, premanturskih rakovica, škampi, jastoga, punjenih lignji. Na stolu se našlo 17 punih posuda hrane, tzv. bagnamaria, cetiri vrste tjestenina, cetiri vrste umaka, boškarin na tri nacina, ovcji i kozji sir, sir s tartufima, ombolo, kobasice…



Sve su namirnice bile svježe, primjerice iz Brionke, koja ih je opskrbila kruhom i kolacima. Kruh su pekli ujutro u Vodnjanu da bi svjež stigao na stol. Sve su namirnice donirane, a ono što je trebalo platiti pokrila je Villas Forum Grupa, kojima se Stošic posebno zahvaljuje. Osim toga, morali su zadovoljiti i standarde sanitarnih inspekcija, koji su bili strogi da bi se uvjerili da je sve u najboljem redu. I bilo je.



Gostima smo pripremili tartufe koji su sakupljeni, po želji gospodina Giancarla Zigantea, tog istog jutra. Najsvježiji moguci. Istarska kuhinja je dijamant koji treba brusiti, a ja sam se našao u prilici da je na ovakvim gala ruckovima izbrusim. Stoga sam pozvao kreativne kuhare koji se oslanjaju na istarsku tradiciju, ponosno prica Stošic.



Bili smo iznenadeni jer ni sami nismo znali da je istarska hrana toliko bogata i raznovrsna, još manje da bi netko, inspiriran njome, mogao pripremiti cak sedamdesetak razlicitih jela. U konobama je istarska hrana svedena na sedam tanjura.

Istarska kuhinja nije samo maneštra, šugo i fuži, nego je ona bogatstvo koje još nije izreceno. Istarska kuhinja je bogata, ona je mediteranska, austrijska, venecijanska, ona je europska i tu nema nikakvih dilema, samo što je prezentiramo šturo. U Istri ima puno sela, a svako je imalo nešto svoje, tako da otkriti istarsku kuhinju znaci hodati od kuce do kuce, i to je posao koji ce raditi onaj koji to voli.


Podijeli: Facebook Twiter