Amaterski rad obogaćuje pojedinca i zajednicu

Izložbe u rovinjskom Multimedijalnom centru
Izložbe u rovinjskom Multimedijalnom centru

Rovinjski Multimedijalni centar domaćin je 31. susreta likovnih stvaralaca. Riječ je naime, o realizaciji programa likovnog amaterizma u 2015. godini koja se odvijala kroz organizaciju likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture. Natječaju su pristupile 22 likovne udruge te šest samostalno prijavljenih autora iz cijele Hrvatske s ukupno 288 likovna rada.

Nagradu za likovno stvaralaštvo 2015. godine osvojio je Goran Žigolić (Udruga likovnih umjetnika GRUPA 69, Zagreb" za akvarel pod imenom "Rovinj", dok je Nagradu za najuspješniju likovnu udrugu u 2015. godini osvojilo Hrvatsko likovno društvo Zagreb.   

Klasične teme

Tomislav Buntak, profesor likovne kulture i član Prosudbenog povjerenstva 31. susreta likovnih stvaralaca, ističe da izložena djela  obuhvaćaju uglavnom klasične teme koje su vezane uz okruženje i tradiciju likovnog izričaja i istraživanje tehničkih mogućnosti pejzaža, portreta, detalja iz prirode (animalnih motiva, genre scena, cvijeća, mrtve prirode) te zavičajnih i sakralnih tema.

- Kako je i očekivano, većina djela vezana je uz dvodimenzionalne uratke koji obuhvaćaju crteže i slike i tek je nekoliko trodimenzionalnih djela, a većim dijelom to je keramika i tek je nekoliko skulptura. Pristup i razina kvalitete ovisile su o veličini udruge/sekcije i mjesta iz kojeg ona dolazi. Brojnije članstvo te veća i razvijenija urbana sredina s boljom ponudom likovnog života i dostupnošću raznovrsnog likovnog materijala dale su kvalitetniji pristup izradi, korištenju tehnika i slobodniji te osobniji pristup izradi likovnog uratka.

Nova kvaliteta

Razina kvalitete ponajviše odgovara neprofesionalnom pristupu aktivnosti gdje se nedovoljno znanje nadoknađuje velikom strašću i zadovoljstvom u izradi likovnih uradaka, rekao je Buntak i dodao da je od gotovo 300 pristiglih djela kod njih deset posto  kvaliteta izrade bila dovoljno visoka i zadovoljavala neke temeljne standarde profesionalnih vještina. Ipak, Buntak je posebno apostrofirao važnost amaterizma zaključivši i da je pravi amaterski rad, i to u onoj najpozitivnijoj maniri i shvaćanju amaterizma kao vremena posvećenog bavljenju osobnim, važnim i zabavnim aktivnostima koje nose promjenu te novu kvalitetu osobi koja se bavi takvom djelatnošću, važan za zajednicu u kojoj ta osoba djeluje jer stvara kulturni sadržaj, a istovremeno proširuje polje djelovanja i širinu spoznaje svakodnevice i kvalitete života.

Izložbu Susreta likovnih stvaralaca, koja se može razgledati do 24. listopada, organizirao je Hrvatski sabor kulture u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter