Amanda Knox oslobođena za ubojstvo Britanke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amerikanku Amandu Knox i njezina bivšeg dečka, Talijana Raffaelea Sollecita, talijanski vrhovni sud je oslobodio za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher 2007., priopćili su sudci u petak navečer.

Nakon sudskog postupka koji se otegnuo osam godina, Amanda Knox je izjavila da je "presretna" zbog takve presude i da joj je snagu davalo to što je "znala da je nedužna".

"Presretna sam zbog odluke talijanskog vrhovnog suda", poručila je u priopćenju.

"To što sam znala da sam nedužna, davalo mi je snage u najcrnjim časovima ove kušnje", dodala je, zahvalivši svojoj obitelji, prijateljima i nepoznatim osobama koji su joj pružili "neprocjenjivu pomoć".

I obitelj 27-godišnje Knox izrazila je "iskrenu zahvalnost svima koji su podupirali Amandu i našu obitelj", dodajući da je "ushićena i zahvalna" na odluci suda.

"Mnogi ljudi, od priznatih stručnjaka za DNK analizu do bivših agenata FBI-ja (američka savezna policija), preko običnih građana kojima je stalo do pravde, smatrali su da je nedužna", dodaje se u tom odvojenom priopćenju.

Talijanski sudci su ocijenili da dvoje bivših ljubavnika nisu počinili taj zločin za koji ih je žalbeni sud osudio na teške zatvorske kazne u siječnju 2014.

Oslobađajuća presuda je donesena nakon prvostupanjskog postupka, dvaju žalbenih postupaka i prve odluke vrhovnoga suda.

U noći na 2. studenoga 2007. Meredith Kercher, 21-godišnja britanska studentica pronađena je mrtva u stanu koji je dijelila s Amandom Knox u Perugiji.

Obdukcijom je utvrđeno da je bila silovana i ubijena sa 47 uboda nožem.

Za sudjelovanje u ubojstvu na 16 godina zatvora je osuđen Rudy Guede iz Obale Bjelokosti čiji je DNK pronađen na tijelu žrtve, ali je sud ocijenio da nije djelovao sam.

Knox i Sollecito su pušteni nakon žalbe 2011. a prije toga su četiri godine proveli u talijanskom zatvoru.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter