Alžirska vojska napala otmičare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Alžirska vojska izvela je u četvrtak zračni udar na otmičare na području In Amenasa, na istoku Alžira, javila je mauritanijska novinska agencija ANI, ističući da je ubijen veliki broj talaca.

ANI, koja je u bliskom kontaktu sa skupinom koja je preuzela odgovornost za masovnu otmicu, izvijestila je pozivajući se na izjavu jednog od otmičara koji drže taoce u plinskom polju u pustinji, da su u napadu ubijena 34 taoca i 15 njihovih otmičara povezanih s Al Kaidom.

Agencija navodi da je vojska izvršila napad u vrijeme kada su otmičari pokušavali preseliti taoce u vozilima na novu lokaciju.

Jedan lokalni stanovnik je potvrdio za Reuters da je puno ljudi ubijeno kada je alžirska vojska otvorila vatru na vozila otmičara. Drugi lokalni izvor je kazao da je u vojnom napadu ubijeno osmero talaca i osam pobunjenika.

Četrdesetak stranih državljana od srijede je u rukama otmičara iz islamističke skupine povezane s Al Kaidom koja traži prekid francuske vojne intervencije u susjednom Maliju.

Otmičari također traže povlačenje alžirske vojske koja plinsko postrojenje drži u okruženju. Alžirska vojska je u četvrtak opkolila plinsko postrojenje kojim upravljaju britanski BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter