Alžir: Broj poginulih talaca narastao na gotovo 60

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj poginulih talaca nakon četverodnevne opsade plinskog postrojenja duboko u alžirskom dijelu Sahare popeo se na gotovo 60 u napadu islamističkog veterana Mokhtara Belmokhtara koji je tu akciju izveo u ime al-Kaide, a među poginulim strancima je najviše Japanaca, javljaju u ponedjeljak agencije prenoseći da islamisti za veliki broj poginulih talaca okrivljuju alžirske vlasti.

Prema izvoru iz sigurnosnih službi, alžirske su postrojbe pronašle tijela 25 talaca, čime je njihov broj narastao na 48, a sveukupni se broj poginulih kreće oko 80.

Alžirska je vlada potom izvijestila Tokio da je poginulo najmanje devet Japanaca pa se broj poginulih talaca sada kreće oko 60.

Alžirska je vojska zarobila šest islamskih ekstremista i u potrazi je za ostalima.

Jednooki islamistički veteran Belmokhtar, koji predvodi Brigadu Mulathameen (Zamaskirani), preuzeo je odgovornost za taj napad u ime al-Kaide.

- Mi u al-Kaidi objavljujemo ovu blagoslovljenu operaciju, kazao je Belmokhtar na videosnimku objavljenom na regionalnoj internetskoj stranici Sahara Media.

Prema njegovim riječima, u napadu je sudjelovalo oko 40 boraca. Također je kazao da je alžirskim vlastima ponudio pregovore o oslobađaju talaca, ali se vlast odlučila za uporabu vojne sile.

Također upozorava na nove napade ukoliko Zapad ne obustavi vojnu akciju u sjevernom Maliju, tj. Azawadu, kako ga nazivaju islamisti.

Alžirski premijer Abdelmalek Selal u ponedjeljak bi na konferenciji za novinare trebao objaviti više pojedinosti o jednoj od najtežih međunarodnih talačkih kriza posljednjih desetljeća u kojoj među poginulim i nestalim taocima ima Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Japanaca, Norvežana, Rumunja i Filipinaca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter