Alzheimer se prenosi infekcijom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nekim bi slucajevima Alzheimerova bolest mogla biti posljedica infekcije i možda bi se cak moglo raditi o prenosivoj bolesti, pokazalo je novo americko istraživanje na miševima kojima je usadeno tkivo ljudskog mozga bolesnika koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti, prenose americki mediji.

Kod miševa "zaraženih" tkivom ljudskog mozga uocena su oštecenja na mozgu karakteristicna za Alzheimerovu bolest, a nakon nekog vremena to se oštecenje proširilo na citav mišji mozak. Miševi kojima je inokulirano tkivo mozga zdravih osoba nisu pokazivali nikakve promjene na mozgu.

"Naše otkrice otvara mogucnost da su neki od sporadicnih slucajeva Alzheimereove bolesti posljedica infektivnog procesa na slican nacin na koji se "bolest ludih krava" razvije od infekcije bolesnim proteinima zvanim prioni", kazao je profesor neurologije s houstonskog Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Teksasu Claudio Soto.

"Osnovni mehanizam razvoja Alzheimerove bolesti vrlo je slican prionskoj bolesti" kaže Soto. On ukljucuje normalne proteine koji se deformiraju i mogu se širiti pretvaranjem dobrih proteina u loše. Loši proteini akumuliraju se u mozgu stvarajuci naslage za koje se vjeruje da uništavaju stanice neurona u Alzheimeru, rekao je Soto.

Znanstvenici upozoravaju da je to otkrice u povoju i nije jasno može li se isto dogoditi i kod covjeka, prije svega zato što je prijenos tkiva obavljen u umjetnim uvjetima kojima covjek teško da može biti izložen.

Istraživaci sada razraduju eksperimente u kojima bi utvrdili da li se takav prijenos može dogoditi u prirodnim uvjetima, kazao je Soto.

Istraživanje je objavljeno u casopisu Molecular Psychiatry.


Podijeli: Facebook Twiter