Aluflexpack zainteresiran za poduzetnički inkubator u Ungariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umaško gradsko vijeće usvojilo je u utorak navečer niz odluka o prostornom uređenju i prodaji zemljišta. Tako je prihvaćen Urbanistički plan uređenja Moj Mir-Istok i Bašanija- Sjever 2. Razmatrana je i usvojena dopuna Odluke o donošenju Detaljnog plana uređenja Centar-Umag.

Zgrada i zemljište u Petroviji

Raspisat će se javni natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Umaga. Na natječaju se tako našlo šest nekretnina u građevinskom području katastarske općine Umag veličine od 1.363 do 5.504 četvorna metra. Početna cijena nekretnina iznosi 619.737 kuna pa do 4.131.840 kuna. Tu se našla i zgrada i zemljište u građevinskom području Petrovija od 184 četvorna metra s početnom cijenom od 862.000 kuna. Prodajom nekretnina koje čine predmet javnog natječaja planira se ostvarenje proračunskog prihoda u ukupnom iznosu od 12.312.837 kuna. Planirani se prihod može uvećati ovisno o dostavljenim ponudama za kupnju nekretnina izloženih na prodaju.

Kada se raspravljalo o Detaljnom planu uređenja industrijske zone Ungarija Umag gdje je predložen amandman gradonačelnika, dogradonačelnik Mauro Jurman pojasnio je da je tvrta Aluflexpack novi d.o.o. predložila da im se proda površina koja je nekada bila namijenjena za poduzetnički inkubator. Kada se cjelokupan projekt bude realizirao, kaže Jurman, to bi trebalo rezultirati zapošljavanjem 80 do 100 novih djelatnika na području Umaga.

Daglas Koraca (IDS) je rekao da podržava ovakve projekte, ali ga je zanimalo kada će biti izrađen plan i u kojem bi se roku trebale dogoditi prve investicije nakon usvajanja amandmana.

Resorni je pročelnik odgovorio da bi sama izrada plana mogla trajati mjesec do mjesec i pol, a Jurman je nadodao da realizacija ovog projekta mora čekati donošenje plana, dok se na ostalim česticama tog područja može već sada investirati.

Nisu skupi, ali nema investicija

Da li sve ostale parcele imaju potrebnu infrastrukturu da bi netko mogao izgraditi ili započeti poslovanje ili je pak to još jedan u nizu od projekata koji će se desiti u slijedećih pet ili deset godina, pita Koraca (IDS). Dio infrastrukture postoji, kaže Jurman, projekti postoje i dio realizacije će se napraviti čim budu imali prve kupce, odnosno investitore koji tamo žele graditi. U planu Grada je da se krajem ove godine započnu investicije na području Ungarije, te da iste nastave i iduće godine.

- Zona je možda pretenciozno napravljena, prekapacitirana, prevelika i u ovom trenutku trebamo prvo realizirati neke prodaje da bismo mogli realizirati investicije na tom području. Da se ne stvori kriva slika, Grad Umag sa poticajima i sa cijenama je sigurno najjeftinija industrijska zona u Istri, daleko najjeftinija, naglašava Jurman, te dodaje da nažalost investicija nema i smatra da će se ovim amandmanom omogućiti novo zapošljavanje i sigurno pozicioniranje multinacionalne tvrtke Aluflexpack novi.

Valentin Jakac dobit će nagradu Grada Umaga

Na dnevnom redu se našla i Odluka o dodijeli javnih priznanja za 2016. godinu. Nagrada Grada Umaga će se dodijeliti Valentinu Jakacu, a godišnje nagrade restoranu ''Badi'', Nevenu Ušumoviću, Jovanki Popović Glavičić i Vlatku Možaru. Priznanja će se uručiti na svečanosti koja će se održati povodom obilježavanja Dana Grada Umaga. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter