Aluflexpack u zaštitu okoliša uložio 4,65 mil. eura

Tvornica Aluflexpack u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)
Tvornica Aluflexpack u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)

Prema odluci Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u tijeku je javna rasprava za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko-tehnološko rješenje postrojenja zadarske tvrtke Aluflexpack Novi, odnosno njene tvornice u Umagu koja se bavi oplemenjivanjem aluminijske, polimerne i papirne folije za proizvodnju ambalaže u prehrambenoj industriji.

Rasprava traje do 3. prosinca do kada svi zainteresirani trebaju predati svoje primjedbe i prijedloge.

Javno izlaganje održano je u gradskoj vijećnici, na kojoj su bili prisutni predstavnici tvrtke i izrađivača dokumentacije, Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon iz Zagreba, koji je prikazao zahtjev i tehničko-tehnološko rješenje postrojenja. Osim onih koji su morali biti na tom izlaganju po službenoj dužnosti, pojavilo se tek troje građana.

Sav taj zakonski obavezan postupak nužan je za dobivanje, odnosno produženje dozvole za rad bez koje tvornica neće moći raditi nakon 1. srpnja 2013., kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Naime, Aluflexpack je na popisu postrojenja koja moraju ishoditi te objedinjene uvjete, a zbog emisija hlapivih organskih spojeva.

Što je sve dosada poduzeto u tvornici predstavio je njen voditelj službe zaštite okoliša Oreste Kocijel. Istaknuo je da su u posljednje četiri godine u zaštitu okoliša na svim razinama uložili oko 4,65 milijuna eura.

Novim postrojenjem za rekuperaciju i destilaciju otapala praktički su eliminirali zagađenje zraka, što je godinama bio problem. Vode su zaštitili sanacijom sanitarne odvodnje, izgradnjom novih građevina za oborinsku odvodnju i uvođenjem modernog predtretmana rashladnih voda. Zaštitu tla postigli su izgradnjom novog platoa za privremeno skladištenje neopasnog otpada i sanacijom skladišta opasnog otpada. Pobrinuli su se i za zaštitu požara te eksplozija.

Građani svu dokumentaciju mogu pogledati u predvorju vijećnice svakog radnog dana od 8 do 16 sati i u sjedištu Istarske županije u Puli, u Flanatičkoj ulici, između 8 i 15 sati. Dokumenti su dostupni javnosti i na službenim internetskim stranicama Ministarstva, Županije i Grada.

Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na ta dva dokumenta mogu se upisati u knjige primjedbi koje se nalaze uz izloženu dokumentaciju ili dostaviti u pisanom obliku tijekom javne rasprave na adresu Istarske županije. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter