Aluflexpack: 1 firma, 2 sindikata, svima manje plaće

(Arhiva/T. KOCIJANČIĆ)
(Arhiva/T. KOCIJANČIĆ)

Iako su radnici umaškog pogona tvrtke Aluflexpack sa sjedištem u Zadru, kao članovi Sindikata Istre i Kvarnera, bili protiv potpisivanja novog kolektivnog ugovora koji će im smanjiti plaće i ostala prava, to se na kraju ipak dogodilo, i to zato jer su sa smanjenjem suglasni članovi drugog sindikata iste firme, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj umaškog ureda SIK-a Darko Vidmar.

Kako je objasnio, od 2005. godine firma je imala kolektivni ugovor koji se primjenjivao na sve zaposlene u pogonima u Umagu i Zadru, te su do 2010. godine samostalno obavljali pregovore s upravom. Tada su se radnici iz Zadra koji su organizirani kroz Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske, budući da je bila najavljena prodaja firme Aluflexpack, dogovorili sa SIK-om oko novog kolektivnog ugovora, jer su htjeli osigurati postojeća prava radnika bez obzira na vlasnika.

U međuvremenu se Aluflexpack razbio na dvije firme, Aluflexpack i Aluflexpack novi. U sklopu ove potonje, djeluju proizvodni pogoni u Umagu i Zadru koje je prije nešto više od godine dana kupila Montana grupa sa sjedištem u Švicarskoj. Kako je kolektivni ugovor u firmi Aluflexpack novi istekao sredinom prošle godine, počeli su s pregovorima, no prema prezentiranim gubicima uprave u firmi, nisu se mogli dogovoriti, jer je poslodavac tražio umanjenje radničkih prava za 450 tisuća eura godišnje, što bi se odrazilo na plaće, od naknade za prijevoz na posao, rad subotom i drugo. Pregovori su tada prekinuti i nastavljeni na jesen, da bi se vidjelo hoće li se financijska situacija u firmi popraviti.

- U listopadu smo ponovno pokrenuli pregovore, situacija se nije bitno promijenila, ali kroz pregovore smo njihov zahtjev ublažili da ne trpe pojedinačno radnici i umanjenje prava radnika dogovorili za 275 tisuća eura. Takvu odluku o umanjenju prava radnika nismo kao pregovarački tim htjeli donijeti sami, pa smo išli na anketiranje članstva. No, u to vrijeme, u Jutarnjem listu 26. studenog u jeku pregovora, izlazi članak da Aluflexpack grupa dobiva 20 milijuna eura kredita za ulaganje u investicije i gdje se gospodin Ivo Pastulović kao član Uprave hvali da je u firmi sve super, da "Aluflexpack nije jače osjetio na aktualnu gospodarsku krizu", "da bilježe rast prodaje od 3 do 5 posto" i tako bacio kost pred radnike da se moraju odlučivati između toga da im primanja padnu, a s druge strane da imamo takve izjave, kaže Vidmar.

To je, kaže, utjecalo da se 90 posto njihova članstva prilikom anketiranja izjasnilo protiv potpisivanja novog kolektivnog ugovora. No, kolege iz Zadra okupljene u tamošnjem sindikatu, dodaje Vidmar, pristali na potpisivanje novog kolektivnog ugovara sa smanjenim pravima, koje se odnosi na sve djelatnike firme. Dodaje da zakonski postoji takva mogućnost da jedna firma ima dva sindikata i uprava potpiše kolektivni ugovor s jednim, iako je drugi protiv. Oba sindikata imala su, kaže Vidmar, međusobne pregovore kao timovi, ali dok je zadarski prihvatio uvjete, i to sa 60 posto glasova članstva za i 40 protiv, umaški su članovi sindikata bili u potpunosti protiv i ipak, takva je odluka legitimna. 

U zadarskom pogonu radi oko 205 zaposlenih, od kojih je stotinjak članova Sindikata energetike, kemije i nemetala, dok je u umaškom pogonu zaposleno oko 220 ljudi, od kojih stotinjak članova SIK-a. Prema Vidmarovim riječima, prosječna plaća za radničko zanimanje u Aluflexpacku novi do sada je bila 3.500 kuna u bruto iznosu, a kako je riječ o četverosmjenskom radu, dolazi do naknada za noćne smjene, dodatke za radnu subotu pa radnik u prosjeku ostvari oko 4.500 kuna.

Prema novom kolektivnom ugovoru koji će se primjenjivati od početka ove godine plaća će u startu biti dva posto manja, a tako i svi dodaci na plaću, te će na godišnjem nivou radnik izgubiti više od pola dosadašnjeg primanja. Novi kolektivni ugovor koji je u Zadru potpisan danas, na snazi će biti godinu dana, kaže Vidmar, nakon čega će ponovno krenuti u pregovore i nadaju se ostvariti povoljnija prava za radnike. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter