Alternativci naoštreni za Petkotinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je prije šesnaest godina pokrenuta, ni najveci optimisti nisu ocekivali da ce Petkotina prerasti u jedan od najvecih ljetnih festivala alternativne glazbe u Istri i na Kvarneru te dobiti medunarodni predznak.

U organizaciji buzetskog Kluba mladih BUM u petak 9. rujna u 19 sati na nogometnom igralištu Most u Buzetu, pored rijeke Mirne, nastupit ce real tribute bend - Ekatarina Velika iz Novog Sada, Pullover iz Osjeka, ?ubrivo iz Splita, Dico n Action iz Rijeke, Posljednji bunker iz Buzeta, Hesus Attor iz Rijeke, Disciplin A Kitschme iz Beograda, Carmina Puttana iz Opatije i Dharma iz Reggio Emilie, najavili su na konferenciji za novinare u srijedu direktor festivala Sanjin Greblo i koordinator Zoran Kaštela.

Izuzetno jak glazbeni postav koncerta, na koji je ulaz besplatan, a zadržana je i tradicija besplatnog kampiranja pored rijeke Mirne za sve posjetitelje, mogao bi kao i lani okupiti više od cetiri tisuce ljubitelja punk i rock svirke iz Hrvatske i Slovenije.

Mamac za publiku svakako je bend iz real tribute produkcije EKV, ali i rijecki Hesus Attor, poznat po širokoj paleti žanrova od rocka, jazza, duba, math-cora, hardcora koji ce na Petkotini promovirati svoj posljednji album "Senorai".

Svoj novi album, po nazivom "UF", prvi put u Hrvatskoj predstavit ce i rock grupa Disciplina kicme, od 1995. poznata pod nazivom Disciplin A Kitschme koju je krajem 1981. osnovao basist, pjevac i glavni autor Dušan Kojic Koja, neposredno nakon razlaza njegove prethodne grupe, prvaka jugoslavenskog novog vala Šarlo akrobata.

Bez ustupaka tržištu, Disciplina njeguje osebujnu mješavinu agresivnog i eksplozivnog, buntovnickog i duhovitog istraživanja novih izraza nadahnutih ponajprije tradicijama punka, jazza, Jimija Hendrixa i zvuka Motown soula.

Spomenimo i da je jedini domacin na stageu Posljednji bunker, buzetski bend koji djeluje od ožujka ove godine. Svoju glazbu opisuje kao mješavinu ska/rock/punk žanra, a oformili su ga clanovi nekadašnjih buzetskih bendova Jude, Džumbus i Gomolji: Sanjin Greblo, Marko Vrban, Boris Salopek i Goran Zidaric.

Od samih zacetaka, kaže Greblo, Petkotina je promovirala bendove koji svojom glazbom odmicu od mainstreama, stilski pripadajuci punku, alternativnom rocku, metalu itd. Ugostila je brojne neafirmirane bendove iz regije, ali je i znacajan broj velikih rock imena, kao što su Pozdrav Azri, Hladno Pivo, Let 3, KUD Idijoti, Atheist Rap…


Podijeli: Facebook Twiter