Alpinistice u Zagrebu 3. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanice Druge hrvatske ženske alpinisticke ekspedicije Everest 2009. jucer su napustile bazni logor i pocele s pripremama za povratak u Hrvatsku. Na put prema domovini naše bi alpinistice trebale krenuti ovog petka. Prvi korak let je do Kathmandua, dok bismo ih u zagrebackoj zracnoj luci trebali docekati u srijedu 3. lipnja.
- Ceka nas 25 kilometara pješice do Pangbochea, pa još toliko do Namchea i nakon dana odmora 30 kilometara do Lukle. Baš za to razdoblje najavljene su obilne oborine, pošto cemo brzo nizbrdo za nas ce to biti kiša, no nakon cetrdeset i devet dana Baznog logora i penjanja po Everestu ništa nas ne može zaustaviti na putu kuci, porucuje voditelj ekspedicije Darko Berljak. Loši vremenski uvjeti mogli bi omesti putovanje do Kathmandua, no, našim alpinisticama takve nepredvidene poteškoce ne predstavljaju problem.
- Ako i to propadne, morat cemo oko 150 km pješice do Jirija, pa autobusom u Kathmandu i kada uspijemo promjeniti avionske karte, javit cemo kada dolazimo, dodaje Berljak.
Sve su clanice ekspedicije, zajedno s Berljakom u subotu su se okupile u baznom logoru gdje su naše najuspješnije alpinistice imale vatreni docek ostalih clanica. Povratkom Ene Vrbek i Milene Šijan, koje su se u cetvrtak uspele na vrh Mount Everesta, ujedno je završen penjacki dio ekspedicije iz koje su se cetiri Hrvatice popele na najviši vrh svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter