Almira Osmanović se oprostila od Splićana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalna baletna prvakinja Almira Osmanović sinoć je nastupom u baletu "Trnoružica" pred prepunim gledalištem splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) proslavila 35 godina umjetničkog rada te se ujedno oprostila od splitske publike i ansambla Baleta splitskog  HNK-a kojim je ravnala deset godina.

"Trnoružica" Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najljepših i najpopularnijih naslova klasičnog baleta, premijerno je izveden u veljači ove godine u koreografiji Elene Pankove, nekadašnje primabalerine Kirovskog baleta.

U njoj je Almira Osmanović nakon šest godina izvođačke pauze glumila zlu vilu Carabosse. Princeza Aurora i Princ Desirea bili Irina Čaban i Artjom Žusov, a orkestrom je ravnao maestro Hari Zlodre.

Osmanović je baletno obrazovanje počela u Zagrebu kod prof. Silvije Hercigonje, a usavršavala se u Akademijskoj koreografskoj školi "Agripina Vaganova" u Petrogradu kod Ljudmile Safranove, gdje je i diplomirala.

Stalnom članicom Baleta HNK-a u Zagrebu postala je 1977., a solisticom 1979. godine. Nakon povratka iz Petrograda postala je prvakinja zagrebačkog baleta, gdje je plesala vodeće uloge u svim baletima klasičnog, modernog i nacionalnog repertoara te je stekla titulu nacionalne prvakinje.

Nastupala je i u opernim i dramskim predstavama, a ostvarila je i nastupe u filmovima, TV dramama i koreodramama.

Redovito je gostovala u drugim hrvatskim kazalištima te u mnogim gradovima Europe, Amerike i Japana. Bila je i stalni gost u Duesseldorfu, Koelnu, Duisburgu i Bernu. Osvojila je brojne ugledne nagrade i priznanja.

Na čelu Baleta HNK-a u Zagreb bila je od 1994. do 2002. godine, kada je postala ravnateljica splitskog baleta. U deset godina pod njezinim vodstvom splitski je ansambl premijerno izveo 25 klasičnih i modernih naslova, a ostvario je brojna zapažena gostovanja u Španjolskoj, Izraelu, Njemačkoj, Latviji, Italiji, Sloveniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter