"Allegro Barbaro" Bashkima Shehua u Pragu

Bashkim Shehu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Bashkim Shehu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nakon što je prije nekoliko dana pulski skladatelj, pedagog, organizator i aktualni dekan Muzičke akademije u Puli Bashkim Shehu u Puli proslavio 45. obljetnicu rada, ovih je dana u svoj umjetnički životopis pridodao još jedno veliko priznanje. Njegovo će djelo "Allegro Barbaro" - dvostruki koncert za klavir i harmoniku sutra biti izvedeno na velikom koncertu u slavnoj Dvorani Smetana u Pragu. Koncertom će dirigirati Ender Sakpinar, a nastupit će Simfonijski orkestar Karlovy Vary, te pulski profesor i harmonikaš Franko Božac i njegova supruga pijanistica Charlene Farrugia,  jedna od najistaknutijih malteških glazbenica.

Na koncertu će nastupiti i Seungyoun Kim (klavir), a na programu je klavirski koncert No. 5. L. V. Beethovena i djelo A. Dvoraka Simfonija No.9 U E molu "Iz novog svijeta".

Bashkim Shehu (Peć, 1952.) srednju je glazbenu školu završio u Prištini, a Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, u klasi prof. Miroslava Špilera, u Sarajevu. Nakon redovitog studija specijalizirao je kompoziciju, glazbene oblike i orkestraciju na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu kod profesora Tonya Aubina, Ive Maleca i Betsy Jollas.

Poslijediplomski studij završio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek za kompoziciju (simfonijska glazba) u klasi prof. Josipa Magdića. U Hrvatsku dolazi 1991. godine i počinje s radom u zvanju docenta na tadašnjem Pedagoškom, kasnije Filozofskom fakultetu, potom Odjelu za glazbu te konačno Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje postaje i njen prvi dekan.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među ostalim i Zlatnu Arenu za glazbu na Filmskom festivalu u Puli 1982. godine za film "Zec s pet nogu". Prvi zapaženiji radovi zabilježeni su već 1973. godine kada je nastala "Sonata za klavir". Od tada do danas nastaju redom brojna djela s područja orkestralne, koncertne, glazbeno-scenske, komorne, vokalne i vokalno-instrumentalne glazbe. Tu su zborska djela "Elegija za Redžu Mulića", "Te lindet njeriju", "Vojnička puška za mješoviti zbor", potom glazba za kazališne predstave "Derviš i smrt", "Brijeg žalosti", "Noć i magla", "Smrznuti svati", glazba za televizijske filmove i drame "Ugristi mrak", "Epoha pred sudom", "Migjeni"…

Shehuova glazba izvođena je ne samo na različitim domaćim već i inozemnim glazbenim manifestacijama i koncertnim prostorima. (B. Ć. J.)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter