Wall Street: S&P dosegnuo novi rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Wall Streetu je u ponedjeljak, nakon opreznog trgovanja, S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, jer se ulagači nadaju da američki Fed neće smanjivati poticajne monetarne mjere do iduće godine.

S&P 500 indeks ojačao je 0,13 posto, na 1.762 boda, dok je Dow Jones oslabio 0,01 posto, na 15.568 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 3.940 bodova. Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da čelnici američke središnje banke neće na ovotjednoj sjednici mijenjati monetarnu politiku.

U rujnu se očekivalo smanjenje poticajnih monetarnih mjera Feda, no kako se u međuvremenu rast gospodarstva usporio i kako u Washingtonu još nije postignut trajni dogovor o proračunu i zaduživanju države, procjenjuje se da će Fed odgoditi odluku o smanjenju poticajnih mjera do ožujka iduće godine.

Osim što će američka središnja banka nesmanjenim tempom nastaviti ubrizgavat svježi, jeftin novac na tržište, ulagače potiču i solidni poslovni rezultati kompanija. Od 249 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 69,1 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka od 63 posto. No, podaci o prihodima nešto su slabiji.

Dosad je samo 53,9 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, manje od povijesnog prosjeka od 61 posto. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 6.725 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,08 posto, na 8.978 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.251 bod. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter