Wall Street: "Indeks straha" snažno porastao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno pale jer se ulagači plaše da će se nepopustljivost republikanaca i demokrata u raspravi o proračunu protegnuti i na kritičniji zakon o povećanju dozvoljenog zaduživanja države, pa je snažno porastao VIX "indeks straha".

Dow Jones oslabio je 136 bodova, ili 0,90 posto, na 14.996 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, skliznuvši na 1.678 bodova. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 1,07 posto, na 3.774 boda. Rasprava između demokrata i republikanaca u Kongresu o proračunu nastavljena je bez naznaka rješenja, pa i jučer, već treći dan, oko milijun državnih službenika u SAD-u nije radilo. Ulagače još i više zabrinjava približavanje roka do kojega bi Kongres trebao prihvatiti prijedlog povećanja dozvoljene razine zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara. Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, pa bi SAD mogao izgubiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting, što bi moglo izazvati znatan pad cijena dionica i drugih investicija.

Činjenica da smo svaki dan bliže roku po pitanju državnog zaduživanja uvelike zabrinjava. Gubici na tržištu tijekom obustave rada državnih službi nisu veliki, no u ljeto 2011. cijene su dionica pale oko 17 posto prije nego što je postignut dogovor o povećanju dozvoljenog zaduživanja države?, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab. Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za više od 12 posto, na 18,7 bodova, najvišu razinu od kraja lipnja. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je jučer da su republikanci opsjednuti rušenjem njegove zdravstvene reforme te ih optužio za paralizu vladinih ustanova koja će biti tim gora što dulje bude trajala i koja će naštetiti cijelom svijetu. Ulagače je, pak, ponešto ohrabrila poruka Johna Boehnera, predsjednika Predstavničkog doma u kojem republikanci imaju većinu, da neće dozvoliti da SAD ne ispune svoje financijske obveze. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,37 posto, na 8.597 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 4.127 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,18 posto, na 6.449 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter