Alkoholu skloniji zaposleni u restoranima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šveđani zaposleni u ugostiteljskim objektima skloniji su alkoholizmu od ostalih stanovnika te zemlje, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scandinavian Journal of Public Health.

Istraživanje je provedeno na 1.000 osoba u dobi od 18 do 59 godina, od kojih je 600 ispitanika bilo zaposleno u ugostiteljskim objektima, a preostalih 400 na drugim radnim mjestima. Rezultati su pokazali da "zaposlenici restorana, odnosno ugostiteljskih objekata predstavljaju skupinu visokog rizika, kada je riječ o konzumaciji alkohola", koji im je nadohvat ruke.

Kako je istraživanje pokazalo, u najvećoj opasnosti da postanu alkoholičari, odnosno alkoholičarke - mlade su žene u dobi od 18 do 29 godina zaposlene u restoranima. Više od 82 posto djevojaka konzumira veću količinu alkohola u odnosu na 72 posto mladića u istoj životnoj dobi.

Autor istraživanja, švedski sociolog Thor Norstroem rekao je kako su rezultati za njega bili - očekivani, s obzirom na prethodna istraživanja čiji su rezultati bili slični. Slična istraživanja provedena ranije u Norveškoj i u SAD-u imala su vrlo sličan rezultat.

Predstavnik sindikata ugostiteljskih objekata Stefan Eriksson smatra da su navedene brojke tragične te da najveću odgovornost za ovako porazne rezultate imaju vlasnici ugostiteljskih objekata.

Autori istraživanja imaju dva objašnjenja za ovaj fenomen: prema prvome - ugostiteljski objekti privlače osobe koje otprije imaju sklonost konzumiranju većih količina alkohola, a prema drugome riječ je o vrlo stresnom radnom okruženju u kojemu su alkoholna pića na raspolaganju zaposlenicima u velikim količinama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter