Alkoholičari imaju veći rizik od krvarenja u mozgu

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Osobe koje prekomjerno piju, najmanje četiri pića dnevno, izložene su riziku ranijeg krvarenja u mozgu od ostalog dijela stanovništva, pokazalo je francusko istraživanje.

Znanstvenici čije je otkriće objavljeno u časopisu Neurology fokusirali su se navike pijenja među ljudima koji su pretrpjeli intracerebralno krvarenje koje se manifestira simptomima moždanog udara.

Među 540 promatranih pacijenata jedna četvrtina bili su teški ovisnici o alkoholu prije nego su pretrpjeli moždani udar uslijed krvarenja u mozgu. Kod njih je do krvarenja došlo kada su prosječno imali 60 godina za razliku od ostalog dijela bolesnika kod kojih je krvarenje u mozgu nastupilo u prosječnoj dobi od 74 godine.

"Kronični alkoholizam povećava rizik krvarenja u ranijoj životnoj dobi", kazala je voditeljica istraživanja Charlotte Cordonnier sa sveučilišta Lille Nord de France.

Teški alkoholičari ne samo da su ranije imali krvarenje u mozgu nego su bili i relativno zdraviji te imali manje izglede za srčanu bolest ili moždani udar u odnosu na bolesnike koji nisu bili teški ovisnici o alkoholu, dodaju znastvenici.

Osim što bi kod alkoholičara krvarenje prosječno ranije nastupilo, kod nekih je prognoza za oporavak bila lošija. Naime, u slučajevima krvarenja duboko u moždanom tkivu teški ovisnici o alkoholu, mlađi od 60 godina, imali su bitno veće izglede umrijeti unutar dvije godine.

Neurolog Larry Goldstein, koji nije bio uključen u istraživanje, ističe da ovi rezultati sami po sebi ne dokazuju da konzumiranje velikih količina alkohola izaziva krvarenje u mozgu jer treba uzeti u obzir i druge faktore koji pridonose krvarenju poput pušenja. Tako navodi da su teški ovisnici o alkoholu često i pušači, a mogu postojati i drugi dodatni faktori rizika koji utječu na pojavu krvarenja u mozak.

Ipak, podsjeća Goldstein, teški alkoholizam već se dugo smatra faktorom rizika za moždane udare pa nema razloga ne vjerovati da je u tom smislu pijenje samo po sebi problem. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter