Alkohol značajno povećava rizik od ozljeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzumiranje većih količina alkohola značajno povećava rizik od ozljeda, utvrdili su američki znanstvenici a taj rizik raste puno brže kod žena.

Analizom prijema u hitnim službama u 18 država znanstvenici su utvrdili da nakon tri prosječna pića rizik za ozljedu i kod žena i kod muškaraca povećava se 4,5 puta.

Čak i male količine alkohola povećavaju rizik od ozljeda, kaže znanstvenica Cheryl Cherpitel iz Alcohol Research Group u Kaliforniji. Nakon tog izjednačenog početka ženin rizik počinje brže rasti dok ne postane trostruko veći u odnosu na muškarca. Nakon 15 pića muškarci imaju 12 puta veće izglede pretrpjeti ozljede a žene 22 puta veće izglede, navodi se u radu objavljenom u časopisu Addiction. Rast rizika bilježi se kod oba spola do 30 popijenih pića. Prosječno piće, prema ovom radu, sadržavalo je 14 grama čistog alkohola što primjerice odgovara žestokom piću od oko 0,5 dl. Cherpitel smatra da su spolne razlike rezultat veće tolerancije muškaraca na alkohol.

Istraživanjem su obrađeni podaci 13.119 ozlijeđenih muškaraca i žena starijih od 18 godina koji su stigli u hitne prijeme nakon što su u prethodnih šest sati popili do 30 pića. Znanstvenici su obuhvatili istraživanjem pet europskih država, države dva američka kontinenta i nekoliko većih azijskih država. Utvrdili su i da je problem ozljeda veći u zemljama u kojima ne postoji običaj umjerenog konzumiranja alkohola uz obrok pa se uglavnom radi o slučajevima opijanja.

Ljudi u različitim zemljama mogu popiti istu količinu alkohola no obrazac konzumiranja stvara razliku, kaže Cherpitel dodajući da se primjerice u mediteranskim zemljama pije dosta ali se ta količina rasporedi kroz dan. Istraživanjem nisu utvrđene razlike u alkoholnim ozljedama po dobi. Stručnjaci ističu da je važno zadržavanje visoke razine opreza kako bi se osiguralo da se u hitnim službama ne propuste teže ozljede alkoholiziranih osoba. Istraživanjem je utvrđeno i da je nasilje bilo faktor u dva puta više slučajeva ozljeda nego alkohol, te dva puta više nego kod prometnih nezgoda i padova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter