Alkohol s kisikom - nema mamurluka!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korejski znanstvenici otkrili su nacin kako proizvesti alkohol od kojeg se brže trijezni i koji ne izaziva mamurluk, a da ima istu jacinu kao i prije postupka.

Doktori Kwang-il Kwon i Hye Gwang Jeong s Nacionalnog sveucilišta u Chungamu proucavali su svojstva alkohola obogacenog mjehuricima kisika. Rijec je o popularnoj mješavini u Južnoj Koreji za koju je utvrdeno da djeluje drugacije od "obicnog" alkohola.

Dva su znanstvenika mjerila vrijeme koje je potrebno da se ljudi otrijezne od alkohola obogacenog kisikom i onog bez mjehurica. Eksperimentom je utvrdeno da su se ispitanici koji su pili pica s mjehuricima otrijeznili 20 do 30 minuta ranije od onih koji su pili klasicni alkohol.

Ti isti ispitanici imali su mnogo blaže i rjede mamurluke. Zakljucili su da tijelo brže preraduje alkohol kojemu su dodane molekule kisika jer enzimi jetre koji su zaduženi za preradu alkohola trebaju kisik kako bi funkcionirali. Korejski znanstvenici se nadaju da bi ovo istraživanje pomoglo smanjiti broj nesreca prouzrocenih konzumacijom alkohola, ali su potrebna daljnja istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter