Alkohol probalo 9 od 10 daka viših razreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prevenciji konzumiranja alkohola i drugih ovisnosti treba i dalje raditi, ukazuju rezultati ankete provedene u pazinskoj OŠ Vladimira Nazora, koji su pokazali da je u prošloj školskoj godini alkohol probalo 87 posto ucenika šestog, sedmog i osmog razreda te škole, dok je 1998. alkoholprobalo njih 37 posto. Receno je to u srijedu na sjednici pazinskog Povjerenstva za prevenciju poremecaja u ponašanju djece i mladih, s koje je upucen još jedan apel djeci i roditeljima.

Osim alkohola, u blagdansko vrijeme javlja se i problem neopreznog rukovanja petardama, pa povjerenstvo poziva roditelje i ucenike da pojacaju oprez.

O djelatnostima vezanim za provodenje slobodnog vremena, duhovni život i druge preventivne aktivnosti u Pazinskom kolegiju - klasicnoj gimnaziji, gdje su daci smješteni u domu, govorila je Zvjezdana Smalic. Roditelji djece koja pohadaju ovaj kolegij dopustili su njihovo testiranje ako nadležni sumnjaju na zloporabu alkohola. Testiranje se ne provodi cesto, ali ako je test pozitivan, obvezno je pohadanje radionice o štetnosti alkohola i posljedicama njegova konzumiranja.

Povjerenstvo je izradilo letak naslovljen "Prevencijom za zdravlje djece i mladih", tiskan u dvije tisuce primjeraka, kojim upozoravaju na štetnost konzumiranja alkohola. Lani i ove godine na podrucju Pazina zbog alkohola su se dogodile 23 prometne nezgode s jednom poginulom, dvije teže i 28 lakše ozlijedenih osoba. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter