Alka konacno bez politikanstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završne alkarske svecanosti u Sinju okupile su u nedjelju tisuce gradana, gostiju te cijeli državni vrh. Sinjskoj alki, 295. po redu, prisustvovali su predsjednik Republike Ivo Josipovic, premijerka Jadranka Kosor s potpredsjednicima Vlade i ministrima, predsjednik Sabora Luka Bebic i brojni zastupnici, clan Predsjedništva BiH Željko Komšic, a svecanu ložu ove su godine ponovno zauzeli i clanovi diplomatskog zbora.

Alka je prošla bez politikantstva, Josipovic je docekan i popracen pljeskom. "Ovo je moja prva Alka. Nema razloga da Alka i predsjednik imaju problema. Alka treba biti veliki kulturni dogadaj koji šalje poruku domoljublja, junaštva, ljubavi, mira i ljepote. To je brend za Sinj, Hrvatsku i Europu", rekao je Josipovic.

Predsjednik je na upit o povratku diplomata na Alku rekao da je "poradio na tome". "Alka zaslužuje imati medunarodnu pozornost. Ove ju je godine zaslužila", istaknuo je Josipovic.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje 295. Alki. "Ocekujem da ce ovo biti velicanstveni dogadaj. Svima želim cvrstu desnicu i da budu zadovoljni rezultatom", porucila je Kosor alkarima prije pocetka nadmetanja.

Državni vrh posjetio je i Crkvu Cudotvorne Gospe Sinjske, a premijerka je s medijima podijelila da se tom prigodom pomolila i za što brži izlazak Hrvatske iz krize. Sinj su ispunile tisuce ljudi, gradana, njihovih gostiju i turista, a posebno oduševljenje izazvao bi prolazak nekog alkarskog momka ili pucnjevi iz mackula.

Nakon protokolarnog dijela, uzvanici i oko 4.000 posjetitelja koji su se uspjeli domoci karte preselili su se na trkalište, gdje su u prekrasnoj atmosferi pratili natjecanje 17 kopljanika, koje je otvorio alkarski vojvoda Ante Vucic.

"I naša generacija bila je primorana uzeti oružje za obranu domovine. U briljantnim oslobodilackim akcijama stvorili smo samostalnu i suverenu Hrvatsku. Standard gradana danas nije na razini kakvu smo ocekivali, ali ne posustajemo. Hrvatska je na ulasku u Europsku uniju.

Dajem snažnu podršku Vladi i premijerki Jadranki Kosor da zajedno s predsjednikom Ivom Josipovicem ostvari treci san Franje Tudmana, a to je ulazak u EU. U tom ozracju održavamo 295. Alku", kazao je alkarski vojvoda Vucic.


Podijeli: Facebook Twiter