Alijev ponovno predsjednik Azerbajdžana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ilham Alijev osvojio je u srijedu treći mandat predsjednika naftom bogatog Azerbajdžana na izborima za koje oporba kaže da su bili obilježeni nepravilnostima.

Njegova kontrola nad većinom poluga vlasti i medijima učinila je pobjedu sigurnom u 9-milijunskoj zemlji, mada se oporba ujedinila iza jednog kandidata prvi put na predsjedničkim izborima.

Izborni dužnosnici rekli su da je djelomično prebrojavanje dalo Alijevu 85 posto glasova u zemlji kojom dominira otkako je prije deset godina naslijedio oca koji je i sam dugo vladao.

Za vrijeme Alijevljeva dva mandata Azerbajdžan je ostvario gospodarski bum temeljen na nafti i plinu, ali je pokazao malo tolerancije za drugačije mišljenje.

Središnje izborno povjerenstvo koje je objavilo rezultat djelomičnog prebrojavanja nije reklo koji postotak glasačkih listića je prebrojan.

Alijev (51), čiji je otac Hajdar vodio Azerbajdžan godinama tijekom sovjetskog razdoblja i između 1993.-2003., osvojio je dva mandata predsjednika 2003. i 2008. na izborima za koje su međunarodni promatrači rekli da nisu zadovoljili demokratske standarde.

Otvorio je mogućnost za treći petogodišnji mandat referendumom iz 2009. koji je ukinuo ograničenje broja predsjedničkih mandata.

Izborno povjerenstvo je reklo da je oporbeni kandidat Jamil Hasanli, 61-godišnji povjesničar, dobio 5 posto glasova. Na izborima je bilo još osam kandidata.

Hasanli je rekao da ima dokaza kršenja izbornih pravila uključujući i višestruko glasovanje.

Snimka koju je objavio BBC-ov azerski servis pokazuje čovjeka koji ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju.

Izborno povjerenstvo je ustvrdilo da nisu zabilježena kršenja izbornih pravila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter