Alice Munro dobitnica Nobela za književnost

Alice Munro (Reuters)
Alice Munro (Reuters)

Kanadska spisateljica, majstorica kratke priče Alice Munro dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, službeno je objavio Horace Englund, tajnik Švedske akademije. Alice Munro tek je 13. žena u povijesti te nagrade, a posljednjih nekoliko dana njeno je ime bilo na drugom mjestu britanskih kladionica iza favorita Harukija Murakamija. Već je dugi niz godina pri vrhu lista kladionica koje očigledno dobro prognoziraju odluke tajnovite Švedske akademije koja imena kandidata drži u tajnosti punih 50 godina.

- Munro je hvaljena zbog umijeća detaljnog pripovijedanja koje karakterizira jasnoća i psihološki realizam, a neki kritičari je nazivaju i kanadskim Čehovom. Njene priče često su smještene u gradiće gdje je borba za društveno prihvatljivu egzistenciju rezultat nategnutih međuljudskih odnosa i moralnih konflikta - radi se o problemima koji izrastaju iz generacijskih razlika i sukobljenih ambicija. Njeni su tekstovi često prepuni opisa svakodnevice, ali i odlučnih događaja, prosvjetljenja koja rasvjetljavaju priču i otvaraju egzistencijalna pitanja poput svjetla munje, piše u biografiji autorice na službenim stranicama Nobelove nagrade.

Alice Munro rođena je 10. srpnja 1931. godine u mjestu Wingham, u kanadskoj oblasti Ontario. Nakon srednje škole studirala je novinarstvo i engleski jezik na sveučilištu Zapadnog Ontarija, ali je prekinula studije 1951. godine nakon ženidbe. Zajedno s mužem otvorila je knjižaru u gradu Victoria u British Columbiji. Munro je s pisanjem kratkih priča počela dok je još bila tinejdžerica, a prvu zbirku priča "Dance of the Happy Shades" objavila je 1968. godine. Zbirku priča "Lives of Girls and Women" objavila je 1971. godine, a kritika ju je opisala kao knjigu o odrastanju.

Najpoznatija je kao autorica kratkih priča i objavila je veliki broj zbirki tijekom godina, među kojima su na hrvatski prevedene samo "Previše sreće" i "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" u izdanju naklade OceanMore. Ovdje valja napomenuti da je za zbirku "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" Munro osvojila i Kiklopa za najbolju stranu knjigu 2011. godine. Među ostalim važnim zbirkama te spisateljice su i "Who Do You Think You Are?" (1978.), "The Moons of Jupiter" (1982.), "Runaway" (2004.), "The View from Castle Rock" (2006.) i "Dear Life" (2012). (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter