Alibi za alternativce koji slušaju folk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjetitelji Monte Paradisa u podzemlju Rojca Božic slave uz Brkove i Filje di Bruno Atomiko. Ono što ih povezuje je parodija na prvom mjestu. Filji di Bruno Atomiko, ovdašnjoj publici itekako poznati, svoj opus temelje na aktivisticko humoristickom glazbeno-scenskom spoju pretežito usmjerenom na lokalne, društveno-politicke prilike.

Brkovi pak dolaze iz Zagreba, postoje od 2004. godine, a cine ih pjevac Shamso 69, gitaristi Prasac zvani Sepra i Žorž, bubnjar Šarulja i basist Tomac. Svoju glazbu objedinili su žanrom "turbo punk folk wellness i spa" – kažu, sviramo narodnjake na nacin koji jedini znamo – žestoko i beskompromisno.

Njihovi tekstovi mogli bi djelovati nekorektni i šovinisticki, no clanovi kažu da je šovinizam nepresušni bunar iz kojeg crpe inspiraciju. O svojoj glazbenoj kombinaciji kažu da privlaci publiku razlicitog profila, nisu to samo metalci i folkeri, a Tomac pojašnjava da cesto privlace alternativce kojima su savršeni alibi za slušati folk, a da pritom ostanu cista obraza i neukaljane reputacije.

Iza sebe imaju dva albuma, prvijenac "Punkfolkwellness", i ovogodišnji "Društvo brkatih mladica", koji ce u subotu predstaviti i pulskoj publici. Uoci koncerta, koji pocinje u 22.30, odgovorili su nam na nekoliko kratkih pitanja.

- "Plata mala, a standard grub", kaže stih jedne vaše pjesme. Što savjetujete slušateljima, kako preživjeti narednu godinu?

- Shamso 69: Želimo ostati živi, zdravi i slobodni. Savjeti su više u domeni Mr. Myagija ("Karate Kid"), a ljudi su na ovim prostorima navikli na snalaženje u financijskoj krizi, tako da im poseban savjet ni ne treba. Osobno ne "pušim" te kapitalisticke potrošacke spike, pa zasad solidno podnosim krizu.

- S kojom biste se osobom s domace estrade mijenjali i zašto?


- Shamso 69: Mijenjao se ne bih ni s kim, a od estrade cijenim Matu Mišu, Vucu i Matka Jelavica.
- Tomac: Ja bih se, prigodno, mijenjao sa Eliom Piskom, dok pjeva "Ciao amici" pred punom Arenom. Mijenjao bih možda i svoje stanje na racunu s onima od uspješnih estradnih umjetnika nakon odradene svirke na novogodišnju noc.

-
Vaš savjet buducim švalerima, koji je najsigurniji put do ženskog srca?

- Shamso 69: Kako rekoh, savjeti su za Myiagija, ali kad vec pitate, mislim da muškarac u vezi treba s vremena na vrijeme biti intrigantan. Na primjer, kažeš joj da skuha kavu, a onda je ne popiješ. Ili naruciš poziv telefonom, a kad ona pita tko zove, kažeš da je pogrešan broj. (Marta BARADIC)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter