Ali Habib prebjegao u Tursku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši sirijski ministar obrane, general Ali Habib, istaknuti član alavitskih muslimana, kojima pripada i predsjednik Bashar al-Assad prebjegao je i nalazi se u Turskoj, rekao je za Reuters u srijedu član oporbene sirijske Nacionalne koalicije.

"Ali Habib uspio je umaknuti režimu te pobjeći i sada se nalazi u Turskoj, no to ne znači da se pridružio oporbi. Ovo mi je rekao jedan zapadni diplomat", kazao je Kamal al-Labwani iz Pariza.

Ukoliko se informacija o prebjegu potvrdi, Habib će biti najviše rangirani alavit koji je prekinuo odnos s Assadom od početka pobune protiv njegove vladavine 2011.

Rođen 1939. Habib je bio ministar obrane od lipnja 2009. do kolovoza 2011., a također je obavljao i dužnost načelnika glavnog stožera sirijske vojske. On je iz lučkog grada Tartusa.

Oporbeni izvori tvrde da se Habib nije slagao s uporabom sile protiv prosvjednika na početku pobune 2011. Ti izvori kažu kako je bio smijenjen s mjesta ministra zbog stava o uporabi sile. On je kasnije rekao kako je napustio dužnost zbog zdravstvenih razloga. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter