Alfredov cabernet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cabernet Sauvignon
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Cosseto
Lokacija: Kaštelir/zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: odrezak od tune
Ocjena: 8,5/10
Cijena (MPC): 80 kuna (Cicibela, Rovinj)

Vina Cossetto vec se generacijama bave vinovom lozom, a imaju nasade na površini od sedam hektara, na istarskoj crvenici, i to autohtonih istarskih sorti malvazije, terana i borgonje, kao i klasicnih sorti chardonnaya, caberneta sauvignona, merlota i muškata bijelog.

Vinogradi su okrenuti prema jugu, jugoistoku i jugozapadu, i na nadmorskoj su visini od 150 do 200 metara. Alfredo Cossetto nositelj je posla u podrumu, a veliku podršku ima u supruzi Melindi, jednoj od najstrucnijih Istrijanki u vinskom svijetu, a mnogo mu pomaže i otac Nelo.

U buducnosti se planiraju proširiti do maksimalnih 10 hektara vinograda, što bi bilo optimalno za kapacitete njihova podruma. Ovo je vrlo rijetka kombinacija u kojoj su oba bracna partnera visoko strucna u proizvodnji vina. Alfredo je dugi niz godina radio kao enolog u Agrolaguni, gdje je stekao bogato iskustvo, koje u zadnjih nekoliko godina primjenjuje u vlastitom podrumu u selu Roškici blizu Kaštelira.

Danas bih se osvrnuo na cabernet sauvignon iz berbe 2009., koja je bila izvrsna za crna vina. Grožde je brano sredinom rujna na mikrolokaciji Martinela, koja se nalazi u blizini Kaštelira.

Nakon perioda fermentacije i maceracije u trajanju od 12 do 15 dana vino je 15 mjeseci sazrijevalo u malim barrique bacvama od francuskog hrasta, pri cemu su kombinirane vecinom rabljene i u manjoj mjeri nove bacvice.

Nakon punjenja u bocu vino se cuvalo još pet mjeseci u podrumu prije puštanja na tržište. Ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a na nosu se postupno otvara te se prvo javljaju note mirodija kao što su klincic i crni papar, slijedi nota crnog ribiza i suhe šljive, ali i vanilije, za koju je zaslužno odležavanje u drvenim bacvama.

Vino ima djelomicno bogatu kompleksnost, suho je, djelomice toplo te mekano, elegantno. S druge je strane i svježe, djelomicno tanicno te ukusno, slano i punoga tijela. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa je izražena te je u ustima trajno, a kakvoca mu je fina i vrlo je ugodno. Ovo vino je harmonicno i spremno za konzumaciju, ali može ga se cuvati još nekoliko godina.


Podijeli: Facebook Twiter