"Alfredo Štiglić" širi kapacitet za još 70 korisnika

Dogradnja će se vezati za postojeće etaže (Arhiva/M. ANGELINI)
Dogradnja će se vezati za postojeće etaže (Arhiva/M. ANGELINI)

U organizaciji Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" danas je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula održana E-Qalin konferencija pod nazivom "Naša će starost ovisiti o nama" na kojoj su, uz domaćine, prisustvovali gosti i Slovenije i Rijeke.

Govorilo se o novim konceptima rada u domovima za starije - E- Qualinu, odnosno mijenjanju kulture organizacije. E-Qalin je naime, sveeuropski model upravljanja kvalitetom u domovima za starije, centrima zaštite na radu, zavodima za radno osposobljavanje i sličnim ustanovama socijalne skrbi.

Poanta je modela E-Qalin, kako je istaknula i Marija Maras iz riječkog Doma za starije osobe Kantrida, usmjeriti rad na korisnika, a ne sve raditi po krutim pravilima.

O iskustvima s E-Qalinom i poboljšanjima koja su ostvarena u pulskom Domu, govorila je Doris Apostolovski. Kazala je da tim modelom, uvedenim u studenom 2010. godine, ustanova dobiva viši stupanj profesionalizacije i razvoj organizacije, a korisnicima donosi dostojanstveno starenje i veće poštovanje prema starenju u našem društvu. Također, dobivaju kvalitetniju njegu i bolji život.

- Važno je naglasiti da E-Qalin korisnicima donosi uključivanje okoline, rodbine, članova strukovnih udruga, partnera, medija, političkih predstavnika, rekla je Apostolovski. Iz tog modela iznjedreni su mnogi projekti ustanove, rekla je Apostolovski, poput primjerice, projekta dogradnje doma te Gerontološki centar Vila Trapp. Dogradnja doma jedan je od važnijih projekata, s obzirom na nedostatak smještajnih kapaciteta u Puli, stoga je na konferenciji održana kratka prezentacija dogradnje, a koju je predstavio Luka Matticchio iz tvrtke AD arhitektura i dizajn.

Projektni zadatak bio je, rekao je Matticchio, zadržati postojeće stanje, uz nadogradnju novih kapaciteta, a koji će biti u skladu s modelom E-Qalin. Prema projektu, novi dio doma, nadogradio bi se na postojeće prostore, ondje gdje se sada kuhinja i blagovaona, prostori uprave i zajednički prostori, i to na način da bi se na to podiglo još šest etaža.

- Dogradnja se zapravo vezuje za postojeće etaže, rekao je Matticchio, objasnivši da bi se dogradnjom kapacitet proširio na 225 korisnika u 133 sobe, s dosadašnjih 155 u 92 sobe, ali više ne bi bilo trokrevetnih soba. (N. SOFTIĆ)       


Podijeli: Facebook Twiter