Alfa Albona nagrađena za socijalno-poduzetničku ideju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga za kreativni razvoj Slap dodijelila je danas nagrade za najbolji socijalno-poduzetnički pothvat, socijalno-poduzetničku ideju i promicatelja socijalnog poduzetništva za 2012. godinu.

Nagradu za najbolji socijalno-poduzetnički pothvat dobila je udruga Roditelji u akciji (RODA) koja kroz tvrtku Rodin let koju je osnovala, prodaje platnene pelene. Od toga financira rad udruge, zapošljava osobe s posebnim potrebama i vodi brigu za zdravlje djece i okoliš.

Najbolja socijalno-poduzetničku ideja 2012. godine u izboru Slapa je Zgrada društvenog poduzetništva Udruge za mlade Alfa Albona iz Labina. Članovi udruge žele zgradu bivšeg učeničkog doma prenamijeniti u objekt u kojem bi se smjestio Centar za inkluziju, hostel sa 60 ležajeva, info-centar za mlade Istarske županije, konferencijska dvorana te druge manje prostorije.

Nagradu za promicateljicu socijalnog poduzetništva u prošloj godini dobila je prodekanica za studije Veleučilišta Vern Višnja Grozdanić koja je u nastavni program uvela predmet socijalno poduzetništvo i društvene inovacije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je sudjelovao na dodjeli nagrada, rekao je da će ulaskom u Europsku uniju hrvatsko gospodarstvo dobiti poticaj razvoju, od čega koristi može imati i socijalno poduzetništvo.

- Taj oblik poslovne aktivnosti obilježen je visokim poslovnim i radnim moralom, uz odgovoran odnos poslodavaca i radnika koji zajedno ostvaruju ciljeve, a to je ono što danas nedostaje jer svaka od te dvije strane brani samo svoje pozicije, smatra Mrsić.

Najavio je donošenje strategije razvoja socijalnog poduzetništva za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ta je strategija uz dobro pripremljene projekte uvjet za dobivanje sredstava iz fondova EU-a.

Socijalno gospodarstvo najčešće se definira kao gospodarska djelatnost koja neupitnosti profita pretpostavlja širu korist poduzetničkih pothvata za zajednicu u kojoj poduzetnici djeluju pri čemu stvorene viškove koriste za društveno dobro. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter