Alfa Albona će hostel graditi EU-novcem

Zgrada bivšeg RIŠ-a 
Zgrada bivšeg RIŠ-a 

Zgradu društvenog poduzetništva Labin bi mogao dobiti unutar tri godine, najavio je Alen Halilović, predsjednik Udruge za mlade Alfa Albona, svježe nagrađene za najbolju socijalno-poduzetničku ideju u 2012. godini, na današnjem prijemu kod gradonačelnika Tulija Demetlike.

Ideja o prenamjeni bivšeg učeničkog doma u zgradi ugasle Rudarsko-industrijske škole (RIŠ) u polivalentni objekt s hostelom sa 60 ležajeva, centrom za inkluziju, županijskim info-centrom mladih, konferencijskom dvoranom te drugim manjim prostorima za civilni sektor najviše se, među 27 inicijativa iz cijele Hrvatske, dopala Udruzi za kreativni razvoj Slap, organizatoru natječaja (u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Forumom socijalnog poduzetništva SEFOR).

Alfa Albona će, za nagradu, na raspolaganju imati stručni konzultantski tim Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA.  

- Slaviti u iznimno jakoj konkurenciji velika je stvar, poticaj za našu udrugu koja djeluje dvije godine; dokaz je to da se može biti samostalan i iznad svih, da ne moramo čekati da nas netko gura ili vuče. Mladi su osmisli realan projekt, oni će ga realizirati, a sva dobit vratit će se, po principima socijalnog poduzetništva - opet mladima, kroz reinvestiranje u zgradu, odnosno udrugama putem javnih natječaja za programe.

I organizatori natječaja i predstavnici ministarstava podržali su nas te savjetovali da što prije krenemo na posao, jer je ideja samoodrživa pa imamo sve uvjete za dobiti sredstva Europske unije. Zgradom će upravljati ili zadruga, ili će se sve bazirati na javno-privatnom partnerstvu, otkrio je Halilović, uz kojega su prijemu u lokalnoj upravi prisustvovale kolegice iz Alfa Albone Ivana Griparić i Nikol Boneta.

Cilj je da polivalentni centar zapošljava visokoobrazovane mlade, osobe s invaliditetom, pojača turističke kapacitete kroz jeftiniji krevet te pridonosi suradnji udruga s europskim organizacijama pod kapom međunarodnih razmjena.

- Ideja se rodila prije godinu dana, a zaokružio ju je kvalitetan tim genijalaca, desetak aktivnih članova, u nebrojeno volonterskih sati, neprospavanih noći i izgubljenih živaca. Nitko nas - ni Grad ni druge institucije - nije sputavao, u smislu da je to preambiciozno za nas. Tek trebamo vidjeti koji nas posao zapravo čeka. Pomoći će nam iskustva udruga iz Slovenije, Belgije i Austrije na sličnim projektima, dodao je Halilović.

Dio trokatnice u kojem se planira otvoriti polivalentni centar u vlasništvu je Srednje škole Mate Blažine, odnosno njenog osnivača Županije. Ondje, između ostalih, stanuje i Centar za socijalnu skrb koji bi, za potrebe projekta, trebao preseliti u nekadašnji ured za obranu.

- Ministarstvo je smanjilo sredstva školi za održavanje zgrade, pa je njoj to dodatni teret. Pregovaramo o tome da Grad preuzme prostor od Županije. Željeli bismo, naravno, postati i vlasnikom, no o modalitetu još nismo odlučivali. Vjerujem da će se i to uskoro riješiti, zaključio je Demetlika. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter