"Alergijske" bodove dobilo samo 106 srednjoškolaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega je stotinjak učenika u čitavoj Hrvatskoj, od ukupno 50.000 upisanih, ove godine iskoristilo svoje probleme s alergijom i ostvarilo pravo na tri dodatna boda kod upisa u srednju školu. Dok je premijer Milanović početkom ljeta ovu opisnu olakšicu nazvao besmislenom, čudeći se što se zahvaljujući potvrdi o alergiji djeca danas mogu upisati u najbolje škole, u ministarstvu Željka Jovanovića nakon ovakvih rezultata nisu sigurni je li premijer u pravu i treba li mijenjati sporno upisno pravilo.

Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u školskoj godini 2012./2013. upis u prvi razred srednje škole s dodatnim bodovima temeljem potvrde o alergiji kao zdravstvene teškoće ukupno je ostvarilo 106 učenika, što čini 0,21 posto od ukupno 50.103 upisanih učenika u prve razrede te 5,5 posto od ukupno 1.905 upisanih učenika s dodatnim bodovima ostvarenih temeljem zdravstvenih teškoća.

Do te se brojke došlo nakon što je ministar Željko Jovanović od prosvjetne inspekcije zatražio provjeru konzumiranja ove olakšice kod upisa u srednju školu. Pitanje trebaju li školarci zbog peludne alergije dobiti tri boda koja mogu biti presudna kod upisa u prestižne škole, mahom gimnazije, postavio je početkom srpnja premijer Zoran Milanović. Javno je ustvrdio kako takvi propisi ne valjaju, te da ne bi trebalo dodjeljivati tri upisna boda zato što "netko ima žulj na lijevoj nozi".

Kako se doznaje u ministarstvu obrazovanja, postojeći kriteriji upisa u srednju školu, kakvi su na snazi već godinama, preispitivat će se ove jeseni, prije planiranog uvođenja e-upisa u srednju školu koje bi trebalo krenuti već od ove školske godine. Preispitat će se svi kriteriji, uključujući i alergije kao jednu od zdravstvenih teškoća koja nosi dodatne bodove pri upisu, a unijet će se i neki novi elementi koji će se od idućeg ljeta vrednovati pri upisu u srednju školu. (Ljubica BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter