Alergija nosi tri dodatna boda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki cetvrti ucenik koji završi osnovnu školu pri upisu u srednju može racunati s cak tri dodatna boda zahvaljujuci cinjenici da pati od peludne ili neke druge alergije.

Ucenik koji u doba cvatnje trava i korova kiše, ima hunjavicu i upalu ociju tako ce imati pravo prvenstva kod upisa u gimnaziju u odnosu na ucenika s potpuno istim ili cak nešto boljim prosjekom ocjena koji ne pati ni od kakve alergije.

Ovakvo upisno pravilo koje djeci s iznimno cestom i blagom kronicnom bolešcu osigurava dodatne bodove za upis i sam je premijer Zoran Milanovic na ovotjednom druženju s twitterašima ocijenio besmislenim, no u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nisu sigurni bi li ga trebalo mijenjati.

Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškocama i teškocama u ucenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domacim i medunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima koja se boduju pri upisu u srednju školu.

Kod upisa u elitne gimnazije, gdje je ponekad nemoguce upasti i s maksimalnih 60 bodova, koliko ih se može prikupiti na racun ocjena i drugih elemenata koji se pri upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis.

Je li posebno bodovanje alergije opravdano buduci da jednaki broj dodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškocama u ucenju, te  zloupotrebljava li se alergija da bi se lakše upisalo željenu srednju školu, od nadležnih institucija nismo dobili odgovor. (LJ. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter