Alen Privrat: Nije me bilo strah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni dan nakon brodoloma, iz kojeg je izašao živ iskljucivo zahvaljujuci svojoj hladnoj glavi i prisebnosti, ribar Alen Privrat iz Labina nije bio previše raspoložen za razgovor s novinarima.

Škrt na rijecima, moglo bi se reci i skroman, ali iz kratkog razgovora s njime dalo se zakljuciti da ga dogadaj nije nimalo uznemirio, a još manje odvratio od njegova primarnog posla - ribarenja.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru zaprimila je u cetvrtak oko 3 sata dojavu da Alenova 14-metarska ribarica oznake 44 RC (luka upisa Rabac) tone na podrucju Kvarnera, tocnije izmedu hridi Galijola i rta Marlera, i to na oko tri milje od obale.

- Vozio sam iz Tunarice brod za Pulu. Nisam ribario. Odjednom je brod udario u nešto. More je pocelo prodirati, a pumpe za izbacivanje kaljuže su zakazale. Pokušao sam pokrenuti drugu pumpu, no nisam uspio. Uzeo sam kante i izbacivao sam vodu, no to je bila nemoguca situacija.

Tada sam okrenuo brod prema Ližnjanu punim gasom. Obukao sam ronilacko odijelo, i uzeo sve što sam mogao uzeti sa sobom. Kad sam vidio da brod tone, ugasio sam motor i skocio u more, rekao nam je Privrat koji je, odmah pošto je primijetio da more prodire u brod, obavijestio svog prijatelja ribara Danijela Milevoja. Ubrzo nakon toga veza izmedu njih dvojice je pukla, i nastao je tajac.

Središnjica za traganje i spašavanje zatražila je da se putem obalne radiopostaje Rijeka radio emitira poziv u pomoc. U akciju traganja ukljucili su se ribarski brod "Sandra" i brodica Lucke kapetanije Pula, a stavljen je u pripravnost i helikopter Obalne straže.

Nekoliko je sati trajala prava igra živaca, buduci da se u mrklo doba noci iz mora, i na tako velikoj udaljenosti od obale, Privrat nikome nije mogao javiti. Ipak, u 4.35 sati ribar Milevoj je Središnjici javio da je Privrat sam doplivao do obale.

- More nije bilo uzburkano, možda je bilo snage jedan do dva. Za nas ribare to je bonaca, a nekima se vec tad ljulja. Kad sam skocio u more, pokušao sam na satu pratiti vrijeme. Nisam više siguran jesam li skocio u more u 1.30 ili u 2.30 sati. Uglavnom, na obalu u Ližnjanu izašao sam oko 4.30 sati. Dakle, u moru sam bio izmedu sat i pol i dva i pol sata, rekao nam je labinski ribar.

Kaže da je u uvali Kuje doplivao do mjesta gdje se na obali nalazi spomenik partizanima.

- U moru mi nije bilo hladno. Imao sam ronilacko odijelo. U njega ude nešto vode, no temperatura mora bila je izmedu 18 i 19 Celzijevih stupnjeva. Nikad dosad nisam imao problema na moru. Oduvijek se bavim ribarstvom, i radit cu taj posao i dalje, zakljucio je Privrat koji se iz ove potencijalno pogubne situacije izvukao tek s nekoliko masnica i ogrebotina.


Podijeli: Facebook Twiter