Alen Floričić u MSUI-ju: Odnos realnosti i metafizike

Samostalna izložba Alena Floričića u MSUI-ju (M. ANGELINI)
Samostalna izložba Alena Floričića u MSUI-ju (M. ANGELINI)

Samostalna izložba labinskog umjetnika Alena Floričića otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Radi se o videoambijentu koji je posebno rađen za prostor MSUI-ja i koji, po riječima kustosa izložbe Mladena Lučića, problematizira odnos svakodnevnog realiteta i umjetnosti, odnosno stvarnosti i njene metafizičke projekcije.

Izložbu su otvorili Gorka Ostojić Cvajner koja je kazala da je Floričićeva samostalna izložba rađena na poziv MSUI-ja te Lučić koji je napomenuo da autorov rad sintetizira njegov dosadašnji rad u videoumjetnosti.

- Floričić je shvatio medij i razumio da je video ne samo ilustracija onoga što se stvara, već da je to jedan od elemenata kojim gradi svoju početnu ideju. U tom je procesu stvaranja ideja polazište, a kod Floričića je uvijek prisutna autoreferencijalnost - dakle autor je ujedno i protagonist svog djela, kazao je Lučić. Dodao je da je kod Floričićevih radova uvijek prisutan odnos između realnosti i metafizike.

Alen Floričić renomirani je videoumjetnik i jedan od najznačajnijih protagonista nove umjetničke prakse u Istri i Hrvatskoj. Svojim specifičnim videoizričajem stekao je značajnu afirmaciju i izvan granica svoje domovine. Bio je i jedan od predstavnika Hrvatske na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2005. godine. Njegova izložba u MSUI-ju ostaje otvorena do 28. travnja. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter