Alen Floričić pred talijanskom publikom

Iz video rada "Bez naslova" Alena Floričića
Iz video rada "Bez naslova" Alena Floričića

Putujuća izložba "La fine del nuovo" (Kraj novoga) otvorena je u subotu u Palači Morpurgo (Gallerie del Progetto ) u Udinama. Predstavljena su dva nova izložbena poglavlja, IX i X, a riječ je o međunarodnoj izložbi koja okuplja osam umjetnike iz Italije, Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke i Austrije. Hrvatski predstavnici na izložbi su istaknuti multimedijalni umjetnici Alen Floričić iz Labina i Andreja Kulunčić iz Zagreba. Oni izlažu u društvu s Lucom Armigerom, Stefanom Boccalinijem i Stefanom Serrettom iz Italije, Jemimom Stehli iz Velike Britanije i Clemensom Wilhelmom iz Njemačke.

Izložba je podijeljena u dva izložbena poglavlja te na dva izložbena punkta: Palazzo Morpurgo i kazalište Giovanni da Udine. Poglavlje IX, pod naslovom "Sve van", sadržava radove sedam talijanskih i internacionalnih umjetnika u prostoru Palače Morpurgo: Luca Armigero (Lecco), Stefano Boccalini (Milano), Alen Floričić (Labin,Pula, HR), Andreja Kulunčić (Zagreb, HR), Stefano Serretta (Genova), Jemima Stehli (London, UK), Clemens Wilhelm (Berlin, D). Floričić se predstavlja video radom "Bez naslova".

U prostoru Teatro Giovanni da Udine, poglavlje X, pod naslovom "Pacijenti", prikazano je nekoliko instalacija austrijskog video umjetnika Olivera Resslera (Beč, A).

Izložbu, koja se može razgledati do 15. siječnja, podupire Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, u suradnji s Gradom Udine i Fondacijom Teatro Nuovo Giovanni da Udine. Putujuća je izložba organizirana je povodom dvadesete obljetnice osnutka kulturnog društva Neo , koje potpisuje i organizaciju projekta, a za cilj ima rasvijetliti, uz pomoć 80 talijanskih i internacionalnih vizualnih umjetnika, problem koji je već odavno prepoznat od strane čitavog niza umjetnika, kritičara, kao i javnosti: smrt koncepta novog, koncepta koji je kroz čitavo 20. stoljeće bio motor rasta i temelj moderne.

Projekt je započeo u Villi Manin, u svibnju 2016., a nakon što je u različitim izložbenim varijantama gostovao u nizu centara, predstavlja se sada u prostoru Palače Morpurgo u Udinama, a u planu su i gostovanja u Ljubljani, Zagrebu i Buttriu, te završni dio projekta, ponovo u Udinama, u svibnju 2017. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter