Alen Floričić izlaže u Zagrebu

Alen Floričić, bez naziva 2012., akril na platnu, 100x100 cm
Alen Floričić, bez naziva 2012., akril na platnu, 100x100 cm

U zagrebačkoj Academiji moderna večeras u 20 sati bit će otvorena izložba slika Alena Floričića. Autor predstavlja svoj novi ciklus slika, što je ustvari prvo predstavljanje slikarskog opusa ovog autora zagrebačkoj publici. Alen Floričić renomirani je videoumjetnik koji je svojim specifičnim videoizričajem stekao značajnu afirmaciju, ali je daleko manje poznata činjenica da je on svoj umjetnički put započeo sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća upravo slikarstvom; platnima slikanim stanovitim postmodernističkim manirizom.

"Uskoro potom, 1997. godine, Floričić je osmislio oblik, tijelo ili lik amorfne forme poput elementa puzzle slagalice ili otiska stopala. Oblik se prvi put javlja kao otisak u sapunu, plastički zapis koji nužno asocira na ljudsko stopalo, a može se očitati i kao umjetnikovo htijenje za ostavljanjem jasnog autorskog traga", napisao je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je likovnu umjetnost, smjer kiparstvo na Pedagoškom fakultetu u Rijeci; završio poslijediplomski magistarski studij (MA) Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani, a radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli te kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (viši asistent na kolegiju Novi mediji). Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih koncepcijskih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Ova izložba je u organizaciji Academie Moderne, a realizirana je sredstvima Ministarstva kulture RH i Istarske županije. Moći će se razgledati do 13. listopada od utorka do subote od 14 do 19 sati. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter