Alen Floricic izlaže u Berlinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupna medunarodna izložba "Borders: Edges, Frontiers, Frames" otvara se veceras u 19 sati u izložbenom prostoru umjetnicke organizacije ConcentArt u Berlinu. Izložba, koja traje do 28. srpnja, ima i jednog hrvatskog predstavnika - Alena Floricica, videoumjetnika iz Rapca.

- O mojem sudjelovanju na toj medunarodnoj izložbi odlucio je kustos Rolf Külz-Mackenzie. On je velikom broju umjetnika poslao detaljnu koncepciju izložbe s molbom da pošalju radove od kojih je potom selektirao najbolje. Moj rad je videouradak koji je premijeru imao na skupnoj izložbi "Kriza" nedavno održanoj u zgradi stare tiskare i Multimedijalnom centru Luka, kazao je Floricic. Rijec je o radu bez naslova koji prikazuje repetitivno cetveronožno kretanje nagih covjeculjaka.

Izložba je osmišljena kao forum za umjetnicku debatu o metodama i reprezentacijskim formama koje karakteriziraju društveni fenomen i suvremeni diskurs.

"Termin granica odavno je postao spojnica u njemackom jeziku sa širokim rasponom konotacija, koje su same po sebi bezgranicne, prožimajuci svoje njemacke sinonime - Rand (rub), Grenze (granica), Rhamen (okvir) – s povecanim znacenjem u svakodnevnoj komunikaciji", piše u koncepcijskom obrazloženju izložbe koje potpisuje Külz-Mackenzie.

- Živimo u eri koja je službeno oznacena kao globalna: granice nestaju; politicari naglašavaju potrebu za novim koncepcijskim okvirom; elementi granice u društvu guraju se na rubove. Termin border odnosi se na sve navedeno, ali i na kontekst psihologije (sindrom granice), ekonomije (prekogranicni leasing) ili geografije (državna granica). Poznati sociolozi referiraju se na fenomene kao što su nedostatak granica, razlaganje ogranicenja, rubna transgresija, životi življeni na rubu društva ili bez referentnih okvira. Osporavamo granice percepcije, živimo zatvoreni nevidljivim granicama, prelazimo linije ili stojimo na ivici, zakljucuje Külz-Mackenzie.

Osim Floricica na izložbi ce se sa svojim radovima predstaviti još 17 umjetnika iz nekoliko europskih država i SAD-a.


Podijeli: Facebook Twiter