"Aleksandrinke" u cetvrtak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare u kinu Valli najavljena je nova sezona prijenosa opere iz njujorškog Metropolitana, te premijerna projekcija slovenskog dokumentarnog filma "Aleksandrinke" redatelja Modesta Peveca. Film ce biti prikazan u cetvrtak u 19.30 sati u kinu Valli, a projekciji ce nazociti i redatelj koji ce kasnije biti na raspolaganju publici za razgovor o filmu.

- Film "Aleksandrinke" je zasigurno remek-djelo, cudesna prica o ženama koje su prije Drugog svjetskog rata odlazile iz Slovenije u Egipat, Aleksandriju kao dojilje, dadilje i služavke. Projekciju ovog filma organizirali smo u suradnji s Slovenskim kulturnim društvom "Istra", kazala je ravnateljica Pula Film Festivala, Zdenka Viškovic Vukic na konferenciji za novinare.

Klaudija Velimirovic iz Slovenskog kulturnog društva "Istra" je kazala da prica ispricana u "Aleksandrinkama" nije poznata ni velikom broju Slovenaca te da se radi o strahovitim povijesnim zbivanjima. Dodala je i da je odlazak Slovenki u Egipat bio jedan od nacina da se nekoc velika i bogata imanja spase od teškog siromaštva.

Film donosi svjedocanstva posljednjih živucih Aleksandrinki. Metod Pevec je kao redatelj debitirao 1995. godine cjelovecernjim igranim filmom "Carmen", a na 58. festivalu igranog filma u Puli u sekciji manjinskih koprodukcija prikazan je njegov film "Laku noc, gospodice" koji je nagraden Zlatnom Arenom za kameru, Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu i Zlatnom Arenom za režiju.

Voditeljica kina Valli Tanja Milicic najavila je kraj ovogodišnjih prijenosa opere iz njujorškog Metropolitana. Na redu su još dvije opere "La Traviata" Giuseppea Verdija ove subote te "Manon" Julesa Masseneta u subotu 28. travnja.

- Jako smo zadovoljni s prijemom publike koja ocigledno voli operu na velikom platnu. Iako smo u pocetku strepili hoce li ovaj projekt naci publiku sada možemo s ponosom reci da je Pula s pravom ušla u medunarodnu mrežu gradova koji prenašaju operu iz Meta, rekla je Milicic.

Nova sezona 2012./2013. pocinje 13. listopada s novom produkcijom opere "L'Elisir d'Amore" s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter